Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії запитала список усіх редакторів сайту «Еха Москви» через справу Піонтковського – Венедиктов


Андрій Піонтковський
Андрій Піонтковський

Слідчий Федеральної служби безпеки Росії запитав у радіостанції «Ехо Москви» список усіх редакторів її сайту, повідомив головний редактор станції Олексій Венедиктов.

Як написав він у твітері, це пов’язано з розслідуванням кримінальної справи, пов’язаної з публікацією на цьому сайті статті російського публіциста Андрія Піонтковського.

Пізніше він повідомив російському агентству «РІА Новості», що радіостанція надала цей список, хоча не розуміє, навіщо він потрібен ФСБ.

Венедиктов додав, що за робочими контрактами працівники радіостанції забезпечені юридичною допомогою, і таку допомогу вже надано головному редакторові сайту і тому редакторові, який безпосередньо працював зі статтею Піонтковського.

Понад тиждень тому Венедиктов повідомляв, що ФСБ вилучає листування редакції з Піонтковським, який через переслідування після публікації тієї статті був змушений утекти з Росії. Крім того, повідомив він тоді, ФСБ викликала на допит головного редактора сайту станції Віталія Рувинського.

Тоді ж ФСБ повідомила, що її слідче управління розслідує кримінальну справу за фактом публікації тієї статті, що, як мовиться в заяві, «містить заклики до здійснення діяльності, спрямованої на порушення цілісності Російської Федерації, і здійснення дій, спрямованих на збудження ненависті чи ворожнечі за ознакою національної належності».

У березні відомий російський адвокат Марк Фейгін, що є адвокатом і Андрія Піонтковського, повідомив, що в ФСБ на його запит поінформували, що проти самого публіциста кримінальної справи не порушували.

У лютому Фейгін повідомляв, що Піонтковський залишив Росію, побоюючись кримінального переслідування за його погляди. Як сказав адвокат в інтерв’ю британській телерадіокомпанії «Бі-бі-сі», йдеться про статтю публіциста, оприлюднену в його блозі на сайті радіостанції «Ехо Москви» 23 січня про відносини центральної російської влади й керівництва та суспільства Чечні під заголовком «Бомба, готова вибухнути».

Тоді після публікації матеріалу голова комітету Державної думи Росії Ірина Ярова направила до Генеральної прокуратури Росії запит про перевірку цієї статті на наявність у ній екстремізму. На її думку, публіцист у ній закликав до відокремлення Чечні від Росії. Схожі звернення до Генпрокуратури і Слідчого комітету Росії направляли також депутати регіонального парламенту Чечні, повідомляла Генпрокуратура Росії.

За даними російської преси, радіостанція була змушена зняти з тексту статті на своєму сайті два останні його абзаци.

XS
SM
MD
LG