Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: Росія має прибрати зі списку «терористів» кримських журналістів і політв’язнів


Ув’язненого Олега Сенцова в Росії зарахували до списку терористів та екстремістів
Ув’язненого Олега Сенцова в Росії зарахували до списку терористів та екстремістів

Росія має негайно прибрати зі списку «терористів» і «екстремістів» імена кримських журналістів Миколи Семени, Анни Андрієвської, політв’язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чирнія, нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва та інших, заявив президент Freedom House Марк Лаґон.

«Ототожнення політичних в’язнів, громадських активістів, журналістів і громадян з півострова з «екстремістами» або «терористами» дає дозвіл російській владі їх переслідувати, демонструючи зневагу до прав людини і демократичних принципів в Криму з часу його анексії», – заявив у середу, 13 липня, керівник правозахисної організації.

Після публікації на офіційному сайті Федеральної служби фінансового моніторингу Росії списку терористів та екстремістів, у якому фігурують жителі окупованого півострова, в ОБСЄ закликали Росію виключити журналістів із цього списку.

У переліку, «російська» частина якого налічує понад шість тисяч людей, є імена 22 уродженців окупованого Криму. Серед них – кримські політв’язні, журналісти, громадські активісти.

Зокрема, Росфінмоніторинг зарахував до списку всю «кримську четвірку» політв’язнів у «справі Сенцова»: Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чірнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва. У списку також опинився блогер Юрій Ільченко, заарештований після публікації статті проти російської окупації Криму і дій Росії на Донбасі. До переліку «терористів» внесли і керівника Цивільного корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова, якого в Україні судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює у зв’язках з російськими спецслужбами.

Правозахисники вважають, що виключити кримчан зі «списку терористів» можна лише шляхом міжнародного тиску на Росію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG