Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині повідомили про ордер на арешт чільного військового радника президента


Реджеп Тайїп Ердоган серед імамів на похоронах жертв перевороту, Стамбул, 17 липня 2016 року
Реджеп Тайїп Ердоган серед імамів на похоронах жертв перевороту, Стамбул, 17 липня 2016 року

У Туреччині державне агентство «Анадолу» повідомило, що виданий ордер на арешт полковника Алі Язиджи, чільного військового радника президента Реджепа Тайїпа Ердогана.

Його звинувачують у причетності до недавньої невдалої спроби військового перевороту. У повідомленні не уточнювали, яку роль той міг відігравати в цій спробі: агентство нагадало, що Язиджи став радником Ердогана менш ніж рік тому.

Міністерство закордонних справ Туреччини повідомило тим часом, що число відомих загиблих унаслідок спроби зросло до 290 людей. Із них понад 100 були учасниками перевороту, мовиться в повідомленні. Поранень зазнали 1 тисячу 400 людей.

МЗС повторило попередні заяви влади Туреччини про те, що немає сумнівів, що переворот влаштували послідовники релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена, що живе у вигнанні у США й виступає нині з заявами про рішуче засудження перевороту.

Ердоган, виступаючи у Стамбулі на похоронах одного з загиблих, пообіцяв «вичистити всі державні інституції від вірусу» прихильників Ґюлена й заявив, що Анкара вимагатиме від Вашингтона екстрадувати його.

За повідомленнями влади, нині через спробу перевороту затримані понад 6 тисяч людей, головно старших офіцерів; у цьому числі є й 2 тисячі 700 суддів. Як заявляв міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг, ці люди арештовані в перебігу «операцій зачистки», і число арештованих іще зростатиме.

75-річний Фетхуллах Ґюлен категорично заперечує причетність до перевороту в Туреччині й засуджує цю спробу як «образу демократії».

Фетхуллах Ґюлен у розмові з журналістами засуджує спробу перевороту, відеокадр. Сейлорсберґ, Пенсильванія, США, 16 липня 2016 року
Фетхуллах Ґюлен у розмові з журналістами засуджує спробу перевороту, відеокадр. Сейлорсберґ, Пенсильванія, США, 16 липня 2016 року

Раніше Ґюлен, мусульманський проповідник, був одним із наближених соратників поміркованого ісламіста Ердогана. Він був змушений виїхати до США ще 1999 року саме через звинувачення, що він намагається підірвати світські засади турецької держави. Ґюлен і з вигнання відіграв помітну роль у тому, щоб партія Ердогана, консервативна релігійна Партія справедливості і розвитку, 2002 року прийшла до влади в Туреччині. Але їхні шляхи розійшлися, зокрема, через застереження Ґюлена щодо авторитарного стилю правління Ердогана. У травні цього руху рух послідовників Ґюлена «Хізмет» («Служба»), що має мільйони прихильників, був названий у Туреччині терористичним.

XS
SM
MD
LG