Доступність посилання

ТОП новини

Державні ЗМІ: у Туреччині затримали 103 генералів і адміралів після спроби перевороту


Турецька влада затримали 103 генералів і адміралів в результаті невдалої спроби перевороту, повідомляють державні ЗМІ 18 липня.

Чільних військових затримали в результаті операцій по всій Туреччині після спроби військового перевороту в країні 15 липня, спрямованого на повалення уряду президента Реджепа Тайїпа Ердогана, повідомляє агентство Anadolu.

Загалом влада країни повідомила про затримання понад шести тисяч людей, а Ердоган повідомив, що «чистки» триватимуть. Багато інших, серед яких офіцери поліції, губернатори, судді, були звільнені з посад.

Опозиційна Республіканська народна партія 18 липня повідомила, що влада має реагувати на спробу перевороту в рамках верховенства права, а підозрюваних мають судити.

У заяві партії також йдеться про те, що військові не повинні бути зображені як ворог.

Тим часом, вісім турецьких військовослужбовців, що гелікоптером прилетіли до Греції під час перевороту, мають 18 липня постати перед судом у північному грецькому місті Александруполісі за звинуваченням у незаконному в’їзді в країну. Усі вони 16 липня попросили притулку в Греції. Туреччина вимагає їх повернення.

Адвокати цих військових заявляють, що їхні підзахисні не мають стосунку до спроби перевороту в Туреччині. Військові заявляють, що потрапили під обстріл поліції і побоювалися за своє життя.

ЗМІ Саудівської Аравії 18 липня повідомляють, що влада затримала турецького військового аташе в Кувейті за підозрою в причетності до спроби перевороту.

Президент Ердоган раніше пообіцяв «вичистити всі державні інституції від вірусу» прихильників релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена, що живе у вигнанні у США. Анкара звинувачує його в організації сценарію повалення уряду. За словами Ердогана, Анкара вимагатиме від Вашингтона екстрадувати Ґюлена, який засуджує спробу перевороту і заперечує свою причетність до нього.

Влада Туреччини заявляє про 294 загиблих, додаючи, що понад 100 із них – учасники перевороту.

XS
SM
MD
LG