Доступність посилання

ТОП новини

У Криму суд продовжив арешт фігурантів «справи 26 лютого» до 8 жовтня


Верховний суд анексованого Росією Криму 20 липня продовжив термін утримання під вартою до жовтня трьом основним фігурантам «справи 26 лютого», повідомляє перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял.

«Суд продовжив термін арешту Ахтему Чийгозу, Мустафі Дегерменджі й Алі Асанову до 8 жовтня», – написав Джелял у Facebook.

Він також повідомив, що суд задовольнив клопотання адвоката Олександра Лісового про залучення до процесу дружини Ахтема Чийгоза як громадського захисника.

Засідання проводили в закритому режимі. Суд запропонував розділити справу на дві окремих.

Після анексії Криму Росією у 2014 році на півострові почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України. Їм тоді протистояли активісти партії «Русское единство» під керівництвом нинішнього голови анексованого Криму Сергія Аксьонова.

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого».

У лютому 2016 року на засіданні підконтрольного Росії Верховного суду Криму було вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG