Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: заяви про «російський слід» у вбивстві Шеремета є русофобією


Марія Захарова
Марія Захарова

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали русофобськими заяви про можливий «російський слід» у вбивстві журналіста Павла Шеремета у Києві.

«У реаліях сьогоднішньої України відразу знайшлися ті, хто в своїй отруєній русофобією свідомості відразу вирахував у цій жорстокій розправі якийсь «російський слід», – заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова.

Вона додала, що у Росії «приголомшені цинічним вбивством в центрі Києва російського громадянина Павла Шеремета». «У Росії його знали і поважали як журналіста і високого професіонала. Павло Шеремет був принциповою людиною, яка часто критично ставилася до влади. Його громадянська позиція чітко виражалася у виступах і публікаціях, його точка зору далеко не завжди збігалася з офіційною. Однак в Росії, незважаючи на розбіжності в поглядах, йому ніколи не загрожувала фізична розправа за професійну діяльність. На жаль, переїзд в Україну виявився для нього фатальним», – заявила Захарова.

У МЗС Росії закликали міжнародні структури «вплинути на Київ з тим, щоб Україна дотримувалася міжнародного права і гарантувала безпеку журналістів».

У Києві внаслідок вибуху загинув журналіст «Української правди» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Павло Шеремет загинув внаслідок вибуху автомобіля, в якому він їхав, у центрі Києва. Вибух стався о 7:45 ранку. Радник голови Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявляє, що в автомобілі журналіста Павла Шеремета спрацював, за попередніми даними, безоболонковий саморобний вибуховий пристрій потужністю від 400 до 600 грам у тротиловому еквіваленті. За словами Шкіряка, попередньо слідство розглядає такі основні можливі причини вбивства журналіста як професійна діяльність і неприязні стосунки. Він додав, що не можна також виключати і «російський слід».

Прокуратура України кваліфікувала вбивство журналіста Павла Шеремета як «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель журналіста Павла Шеремета з його професійною діяльністю. В Організації з безпеки і співпраці в Європі закликали владу України притягти до відповідальності виконавців і організаторів убивства журналіста Павла Шеремета.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань. Останні п’ять років жив у Києві, працював в «Українській правді» і на радіо «Вести».

XS
SM
MD
LG