Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС закликають прозоро розслідувати вбивство журналіста Шеремета


Павло Шеремет
Павло Шеремет

У ЄС засуджують вбивство журналісті Павла Шеремета і закликають до проведення прозорого розслідування.

«Такі напади є неприйнятними. Має бути проведене швидке і прозоре розслідування задля притягнення винних до відповідальності», – мовиться у заяві речниці голови Європейської служби зовнішньої діяльності Майі Коціянчич, опублікованій 20 липня.

«ЄС стоїть разом з українською владою у підтримці свободи висловлювань, і продовжуватиме роботу із захисту прав журналістів щодо виконання їхніх професійних обов’язків», – додала Коціянчич.

Журналіст Павло Шеремет загинув вранці 20 липня у центрі Києві внаслідок вибуху автомобіля, в якому він їхав. Ця машина належала керівникові «Української правди» Олені Притулі, але її в машині не було. Поліція попередньо кваліфікує вибух автомобіля як умисне вбивство.

Як заявив радник голови Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, в автомобілі журналіста спрацював, за попередніми даними, безоболонковий саморобний вибуховий пристрій потужністю від 400 до 600 грамів у тротиловому еквіваленті. Для розслідування обставин вбивства журналіста силовики створили оперативну групу, до діяльності якої також планують залучити представників ФБР.

Як повідомив радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт, силовики розглядають чотири основні версії вбивства Шеремета – професійна діяльність, особисті мотиви, «російський слід» і замах на керівника «Української правди» Олену Притулу.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо і періодичних видань, у 1990-х – 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – «Першого каналу». Останні п’ять років жив у Києві, працював в «Українській правді», а також на радіо «Вести».

XS
SM
MD
LG