Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: обидві сторони конфлікту на Донбасі вдаються до тортур і незаконного утримання цивільних


Правозахисники мають факти тортур і незаконного утримання цивільних громадян як з боку проросійських бойовиків, так і з боку українських урядових сил, ідеться у звіті організацій Amnesty International і Human Rights Watch, оприлюдненому 21 липня в Києві.

У звіті організацій зафіксовано 18 таких випадків порушення прав людини, з них 9 – з боку незаконних збройних формувань і 9 – з боку українських силовиків. Дослідження проводилось методом опитування постраждалих.

За словами директора Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер, спільним для всіх випадків є утримання цивільних у повній ізоляції і застосування тортур.

«Деякі люди були викраденні, деякі захоплення і таємно утримувалися, деяких катували, – зазначила Денбер на прес-конференції у Києві. – І українська влада, і проросійські сепаратисти іноді утримують цивільних, щоб мати «валюту», щоб далі провести обміни».

«Просимо український уряд розслідувати і притягати до відповідальності людей, які вчинили такі правопорушення, і дозволяти доступ громадськості до місць утримання людей, щоб запобігти таким порушенням», – сказала представник Human Rights Watch у Європі та Центральній Європі.

Водночас в організації визнають, що задокументовані Human Rights Watch та Amnesty International випадки – це не всі факти незаконного утримання людей, оскільки вони «глибоко замасковані».

За останніми уточненими даними від СБУ, нині на окупованих територіях перебуває 108 українських заручників і ще 10 за ґратами в Росії. Сепаратисти на своїх сайтах заявляли про вимогу обміну 610 людей, однак, за словами представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, половини цього списку «не існує».

Обмін полоненими є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG