Доступність посилання

ТОП новини

Керрі на заяви Трампа щодо НАТО: США й далі віддані своїм зобов’язанням


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі запевнив союзників у НАТО в Східній Європі, що Сполучені Штати, як і раніше, «повністю віддані» захисту своїх партнерів. Так очільник зовнішньополітичного відомства відреагував на висловлювання Дональда Трампа щодо альянсу.

«Я хочу, щоб наші партнери в НАТО чітко розуміли нашу позицію. Ця адміністрація, як і кожна адміністрація з 1949 року, республіканська чи демократична, залишається повністю відданими НАТО і нашим зобов’язанням щодо безпеки», – вказав Керрі у Вашингтоні 21 липня.

Він також нагадав про статтю 5 Північноатлантичного договору, у якій ідеться про те, що напад на будь-яку державу-члена вважається нападом на всіх членів НАТО.

Раніше цього тижня кандидат у президенти США від Республіканської партії, мільярдер Дональд Трамп заявив, що в разі його обрання Сполучені Штати не зможуть гарантувати безпеку всім членам НАТО. В інтерв’ю The New York Times він зазначив, що допомога, зокрема у випадку нападу Росії, буде надана тільки тим країнам, які «виконують свої зобов’язання» перед США.

Трамп наголосив, що ця умова стосується і країн Балтії, де військова присутність Північноатлантичного альянсу посилилася після російської анексії Криму в 2014 році і ролі Москви у конфлікті на сході України. Кандидат у президенти також висловив бажання скоротити військові витрати на допомогу союзникам, які США здійснювали протягом останніх років.

Трамп запевнив, що в разі його обрання Сполучені Штати не будуть намагатися впливати на інші держави і звернуть більше уваги на вирішення внутрішніх проблем.

Вибори президента США відбудуться 8 листопада 2016 року. Дональд Трамп був затверджений кандидатом від республіканців на загальнонаціональному з’їзді партії у Клівленді (штат Огайо).

Головним суперником Трампа, як очікується, стане колишній держсекретар Гілларі Клінтон, кандидатуру якої повинні затвердити на своєму з’їзді демократи.

XS
SM
MD
LG