Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: нападник у Баварії був пов’язаний із «Ісламською державою» – поліція й ісламісти


На місці нападу: рюкзак нападника, в якому була вибухівка
На місці нападу: рюкзак нападника, в якому була вибухівка

У Німеччині міністр внутрішніх справ федеральної землі Баварії Йоахім Германн заявив, що шукач притулку з Сирії, який підірвав себе біля місця музичного фестивалю в місті Ансбаху в неділю, клявся у відданості екстремістському угрупованню «Ісламська держава».

За його словами, відеозапис, на якому нападник складає цю клятву, знайшли на його мобільному телефоні.

Германн додав, що чоловік мав рюкзак, повний вибухівки і металевих деталей, що могли вбити багато людей. Такий очевидний намір убити якомога більше людей свідчить про зв’язок із ісламістами, заявив посадовець.

Тим часом ісламістське агентство «Амак», яке висловлює позиції угруповання «Ісламська держава» і діє з захоплених ним територій, теж заявило, що напад в Ансбаху на півдні Німеччини здійснив «солдат» цього угруповання.

Раніше в понеділок прокуратура в Ансбаху заявляла, що мотив нападника ще був неясний і що правоохоронці ще з’ясовували, чи був напад пов’язаний із ісламізмом, чи з психіатричними проблемами самого чоловіка.

27-річний сирієць підірвав себе в неділю ввечері біля входу до бару, де відбувався фестиваль, коли його не впустили туди без квитка. Він сам загинув, також вибухом поранило 12 людей, із них трьох серйозно. За даними правоохоронців, він жив в Ансбаху вже два роки після відмови Німеччини надати йому статус біженця і чекав на відправлення до Болгарії, яка надала йому цей статус. Чоловік також лікувався у психіатра, зокрема, у зв’язку зі спробою самогубства, і був відомий поліції через кілька правопорушень, пов’язаних із наркотиками.

У Німеччині останніми днями сталося кілька нападів, більшість із яких пов’язані з шукачами притулку.

Також у понеділок шукач притулку з Сирії зарізав жінку великим ножем і поранив іще двох людей у місті Ройтлінґені на південному заході Німеччини; його затримала поліція.

22 липня 18 річний громадянин Німеччини й Ірану застрелив дев’ять людей у Мюнхені й по тому застрелився сам.

А 18 липня 17-річний шукач притулку з Пакистану поранив п’ять людей у потязі сокирою й ножем, перш ніж його застрелили правоохоронці.

XS
SM
MD
LG