Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія: поліція закликала демонстрантів у Єревані відійти від захопленої будівлі


Демонстрація на підтримку нападників на будівлю поліції, Єреван, 25 липня 2016 року
Демонстрація на підтримку нападників на будівлю поліції, Єреван, 25 липня 2016 року

Поліція Вірменії вимагає від демонстрантів під захопленою 17 липня будівлею поліції у столиці Єревані перенести їхні акції в інше місце.

Як мовиться в заяві поліції, ці зібрання, що відбуваються без передбаченого повідомлення заздалегідь, тривають там уже з наступного дня після збройного нападу на будівлю полку патрульно-постової служби. У перебігу цих акцій ставалися й напади на працівників поліції, що чергують там, через що поліція була змушена застосовувати спецзасоби.

Крім того, в заяві мовиться, що в перебігу розслідування справи про напад здобуті вірогідні дані про те, що саме члени збройного угруповання керували зсередини злочинними діями демонстрантів, що загрожували життю і здоров’ю громадян, зокрема, роздмухуванням паніки і провокуванням безладів.

Поліція також заявляє про дані щодо того, що пляшки з займистою рідиною, які один із затриманих демонстрантів намагався пронести до заблокованої території навколо захопленої будівлі, були призначені для прориву поліційного оточення і заволодіння зброєю, що перебуває в захопленій будівлі.

17 липня озброєна група з близько 30 осіб захопила будівлю поліції в єреванському районі Еребуні. При цьому вони вбили одного з працівників поліції і кількох узяли в заручники, врешті відпустивши їх наступними днями внаслідок переговорів із ними.

Група називає себе «Сасна црер», що можна приблизно перекласти як «Сасунські відчайдухи» – так вірменською називається стародавній епос, поза межами Вірменії більш відомий як «Давид Сасунський», про боротьбу вірмен проти арабських завойовників понад тисячу років тому; історичний вірменський регіон Сасун, нині на території Туреччини, також став центром національно-визвольної боротьби вірмен у тодішній Османській імперії в 19-му столітті.

Нападники відмовляються скласти зброю, вимагаючи звільнення керівника радикального опозиційного угруповання «Установчий парламент» Жирайра Сефіляна, арештованого місяць тому за звинуваченням у незаконному придбанні і зберіганні зброї, і відставки президента Вірменії Сержа Сарґсяна.

XS
SM
MD
LG