Доступність посилання

ТОП новини

Поліція: «хресної ходи» УПЦ (МП) всім Києвом не буде, учасників підвезуть автобусами


Учасники процесії на околицях Києва, 26 липня 2016 року
Учасники процесії на околицях Києва, 26 липня 2016 року

Начальник Національної поліції в Києві Андрій Крищенко повідомив, що пішої «хресної ходи» Української православної церкви (Московського патріархату) більшою частиною міста в середу не буде: її учасників доставлять до місця молебню на Володимирській гірці автобусами від місць ночівлі на околицях столиці.

За його словами, ці автобуси вже надала мерія Києва.

Після молебню на Володимирській гірці охочі пройдуть пішки до Києво-Печерської лаври, на цій ділянці для забезпечення правопорядку залучать «усі сили» поліції і Національної гвардії в контакті зі Службою безпеки України й мерією, додав Крищенко.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий додав, що правопорядок від початку заходів і до їхнього завершення будуть охороняти близько 5 тисяч правоохоронців, включаючи Нацгвардію та інші служби. Він закликав усіх учасників ходи мати при собі документи, які засвідчують особу, а також не брати заборонені предмети.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що для охорони правопорядку під час заходу МВС запровадить особливий режим. Пропуск на молебень на Володимирській гірці буде здійснюватися через 20 металошукачів та лише після перевірки документів, які засвідчують особу. Окрім цього, буде проводитися огляд сумок, рюкзаків та особистих речей, щоб не допустити пронесення на місце молебню зброї та вибухонебезпечних речовин.

«Я звертаюся до всіх патріотів: не дайте перетворити цей релігійний ритуал на провокацію в масштабах усієї країни. Давайте дамо цій ситуації пройти рутинно», – наголосив міністр.

Вранці у вівторок під час руху двох колон «хресної ходи» до Києва надійшли два анонімні повідомлення, що маршрутом хресної ходи, а саме на житомирській трасі, якою йшла «західна» колона, та на окружній трасі біля Борисполя, де йшла «східна» колона, закладено вибухівку, поліція розпочала перевірку. Згодом радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що на узбіччі дороги в Києво-Святошинському районі, біля села Капітанівки на житомирській трасі під Києвом виявили два муляжі вибухових пристроїв і дві закладки бойових гранат з димовими шашками. Силовики заявили про знешкодження двох імовірних вибухових пристроїв. Через виявлення цих вибухових пристроїв МВС на якийсь час блокувало прохід «хресної ходи» до Києва.

«Хресна хода» почалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня на заході країни з Почаївської лаври – обидва ці монастирі належать УПЦ (МП). 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці на молебень і потім разом пройти до Києво-Печерської лаври, теж відданої в користування УПЦ (МП), де заплановане урочисте богослужіння. Громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирали підписи за заборону «хресної ходи» й висловлювали переконання, що разом із вірянами прийдуть російські провокатори. Частина активістів також заявляла, що мала намір не пустити учасників «хресної ходи» до столиці чи перешкодити їм уже в Києві.

XS
SM
MD
LG