Доступність посилання

ТОП новини

Оліфер заявляє про збільшення обстрілів на Донбасі і необхідність відновлення контролю над кордоном


Донбас, архівне фото
Донбас, архівне фото

Речник представника України у контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявляє, що на Донбасі зростає кількість порушень режиму припинення вогню з боку представників угруповань «ДНР» і «ЛНР».

За її словами, принциповим залишається питання контролю Києва за українсько-російським кордоном.

«Україна констатує: відновлення контролю за даною ділянкою державного кордону сприятиме поліпшенню ситуації з безпекою. Тому ми наполягаємо на обговоренні цього питання в рамках Тристоронньої контактної групи, а також на допуск до цієї ділянки кордону представників СММ ОБСЄ», – написала вона на своїй сторінці в Facebook за підсумками сьогоднішнього засідання Контактної групи.

Оліфер наголосила, що поки не вирішаться питання з безпеки, неможливий поступ у врегулюванні політичних, гуманітарних та соціально-економічних проблем на Донбасі.

Наразі інші сторони цих заяв не коментують, проте українські військові раніше також заявляли про збільшення кількості порушень режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків.

Мінський Комплекс заходів від лютого 2015 року, серед іншого, передбачає припинення вогню на сході України, виведення всіх іноземних формувань, найманців і військової техніки з території України і передачу Києву повного контролю над російсько-українським кордоном на Донбасі. При цьому передача кордону може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях і завершитися тільки після «повного врегулювання».

Попередні мінські домовленості, що теж чинні, передбачають також необхідність передачі непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

Україна і Захід стверджують, що Росія не виконує своєї частини Мінських угод і продовжує розпалювання конфлікту шляхом надання військ і зброї сепаратистам на сході України. Москва заявляє, що на Донбасі не має своїх військ і що там можуть бути присутні «добровольці» з Росії.

XS
SM
MD
LG