Доступність посилання

ТОП новини

США: Трамп закликав Росію знайти для нього приватне листування Клінтон


Кандидат Республіканської партії США на виборах президента Дональд Трамп закликав Росію знайти для нього електронне листування кандидата Демократичної партії Гілларі Клінтон, яке вона вела з приватної адреси в часи, коли була державним секретарем США.

Виступаючи перед журналістами, Трамп заявив, що Росія, як він сподівається, зможе знайти, за його словами, 30 тисяч електронних листів Клінтон, що були стерті з приватного поштового сервера.

Він також кілька разів демонстративно відмовився засудити дії тих, хто намагається вплинути на результат президентських виборів у США 8 листопада, коментуючи заяви, що до викрадення електронного листування працівників апарату Демократичної партії можуть бути причетні державні структури Росії.

«Якщо Росія, чи Китай, чи будь-яка інша держава має ці листи, то я, скажу відверто, був би радий їх побачити», – сказав Трамп, якого вже не раз звинувачували в симпатіях до Кремля.

У кампанії Клінтон відразу у відповідь звинуватили Трампа в заохоченні Росії до шпигування проти США і до втручання у внутрішню політику США.

У вівторок президент США Барак Обама заявив, що причетність державних структур Росії до викрадення листування демократів, публікація якого викликала скандал і зашкодила партії, дійсно можлива. Він підтвердив, що експерти виявили ознаки такої причетності. У Росії це вже кілька разів заперечили.

Трамп раніше заявляв, що в разі обрання він шукатиме зближення з Кремлем після нинішніх напружених відносин між США й Росією через підтримку Москвою збройних сепаратистів на сході України і окупацію українського Криму.

Іще минулого місяця американська компанія комп’ютерної безпеки CrowdStrike Inc. заявляла, що апарат Демократичної партії попросив її розслідувати втручання в комп’ютерні системи, що почалося ще минулого літа. Компанія заявила тоді, що знайшла свідчення, що у втручанні брали участь дві хакерські групи, пов’язані з російською державою.

XS
SM
MD
LG