Доступність посилання

ТОП новини

Спецпредставник ОБСЄ закликав розглядати повернення Україні контролю за кордоном


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

Спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на окупованій частині Донбасу Мартін Сайдік підтримав необхідність порушувати питання про повернення Україні контролю над нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону.

Виступаючи на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, Сайдік наголосив, що підтримує так званий «пакетний підхід», частиною якого має бути питання про відновлення контролю України за всім кордоном із Росією.

За його словами, які наводить прес-служба ОБСЄ, це необхідно, щоб не порушувати одні проблеми у відриві від інших і збільшити шанси значного поступу в мирних зусиллях.

Як сказав Сайдік, мінський мирний процес залежить від політичної волі дотримуватися своїх зобов’язань, яку всі сторони проголошували і підтверджували багато разів, але наразі становище з цього огляду особливо погане.

Мінський Комплекс заходів від лютого 2015 року, серед іншого, передбачає припинення вогню на сході України, виведення всіх іноземних формувань, найманців і військової техніки з території України і передачу Києву повного контролю над російсько-українським кордоном на Донбасі. При цьому передача кордону може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях за українським законодавством і під контролем ОБСЄ і завершитися тільки після «повного врегулювання».

Попередні мінські домовленості, що теж чинні, передбачають також необхідність передачі непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

Україна і Захід стверджують, що Росія не виконує своєї частини мінських домовленостей і продовжує розпалювати конфлікт, вводячи на окуповані частини Донбасу все нові війська й озброєння. Москва заперечує це, але допускати ОБСЄ на українсько-російський кордон відмовляється.

XS
SM
MD
LG