Доступність посилання

ТОП новини

Цивільна дружина Шокіна купила будинок у Празі під час його роботи в ГПУ – «Схеми»


Маєток в елітному празькому районі Небушице, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич
Маєток в елітному празькому районі Небушице, записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич

Цивільна дружина Віктора Шокіна лікар Оксана Гриневич, на той момент уже два роки перебуваючи в декреті, на початку 2015 року придбала маєток в елітному районі Праги в Чехії. Сам Віктор Шокін на той час був заступником генерального прокурора Віталія Яреми та готувався очолити Генпрокуратуру. У Гриневич та Шокіна є спільна дитина, на яку також оформлений елітний маєток під Києвом. У деклараціях про свої майно і доходи та майно родини Віктор Шокін усе це приховав. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого» телеканалу.

У листопаді 2014 року Оксана Гриневич стала одноосібною власницею та директоркою чеської фірми I.B.D.P. І вже 6 лютого 2015 року ця компанія завершила оформлення у власність котеджу та землі під ним в елітному празькому районі Небушице. Схожий будинок просто по сусідству нещодавно продавався за 10 мільйонів крон (приблизно 10 мільйонів гривень).

Виписки з чеських реєстрів
Виписки з чеських реєстрів

Оксана Гриневич обіймає посаду заступника головного лікаря відомчої лікарні «Феофанія» у Києві, щоправда, радше номінально. На прохання надати її декларацію про доходи та майно журналістам повідомили, що з весни 2013 року вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною (декреті), тому декларацію не подавала.

За інформацією «Схем», Оксана Гриневич була прописана в кількох об’єктах нерухомості, безпосередньо пов’язаних із Шокіним. Зокрема, у 2009 році вона була прописана в будинку на вулиці Тимірязєвській на Печерську в Києві. На той час і до листопада 2010 року землею під цим будинком володів сам Віктор Шокін. Після цього Оксана Гриневич восени 2010 року на цілі три роки прописалась у квартирі батьків Віктора Шокіна, яку згодом він отримав у спадщину.

Окрім того, журналісти програми «Схеми» з’ясували, що у Віктора Шокіна та Оксани Гриневич є трирічна дитина. Саме їй Віктор Шокін влітку 2014 року подарував свій маєток площею майже 900 квадратних метрів у селі Забір’я під Києвом одразу після того, як став заступником генпрокурора Віталія Яреми. Маєток, що був у власності Шокіна, а згодом у результаті дарування перейшов у власність його доньки, ніколи не фігурував у його декларації. При тому Шокін сам залишається орендарем ділянки, огородженої спільним парканом із маєтком його неповнолітньої доньки.

Маєток у селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній донці Вероніці-Анастасії Гриневич
Маєток у селі Забір’я під Києвом, який екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній донці Вероніці-Анастасії Гриневич

Про те, що Віктор Шокін та Оксана Гриневич є батьками цієї дитини, вказано в договорі дарування маєтку в Забір’ї, що є в розпорядженні редакції «Схем».

Договір дарування маєтку, який засвідчує, що Віктор Шокін є батьком Вероніки-Анастасії Гриневич
Договір дарування маєтку, який засвідчує, що Віктор Шокін є батьком Вероніки-Анастасії Гриневич

Відповідно до декларацій, у 2013 році Шокін отримав усього 400 тисяч гривень доходу, у 2014-му – 950 тисяч гривень, у 2015-му – 837 тисяч гривень. Коли Шокін став заступником генпрокурора влітку 2014 року, сам він, відповідно до декларації, за цей рік володів земельними ділянками майже в півгектара в селі Ленди Київської області, квартирою, садовим будинком та гаражем.

Оксана Гриневич також володіє кількома земельними ділянками та будинком майже 3 на 00 квадратів у селі Пилява Київської області.

Журналісти програми звертались по коментарі та писали повідомлення Оксані Гриневич і Вікторові Шокіну, однак вони не відповіли.

Декларація колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна за 2014 рік
Декларація колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна за 2014 рік

Антикорупційні експерти повідомили в коментарях програмі, що неоформлення шлюбу – це типова схема, щоб приховати нерухомість та доходи незрозумілого походження. Але вони додали, що закон зобов’язує чиновників та державних діячів декларувати і те майно, що перебуває у власності партнерів у цивільному шлюбі та їхніх неповнолітніх дітей.

Віктор Шокін був призначений на посаду заступника генпрокурора в червні 2014 року. З лютого 2015 по квітень 2016 року він був генеральним прокурором України.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG