Доступність посилання

ТОП новини

Біля мерії Харкова демобілізовані бійці вимагали дотримання закону про транспортні пільги


Демобілізовані учасники бойових дій на сході України протестували 29 липня біля Харківської міської ради, вимагаючи виконання закону про пільговий проїзд у громадському транспорті. За словами ветеранів, їм доводиться стикатися з дискримінацією, образами з боку водіїв, що відмовляють у безкоштовному проїзді в маршрутках міського сполучення і пасажирських автобусах міжрайонних маршрутів області, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Демобілізований Сергій Бабій, що відслужив у прикордонному загоні на кордоні Луганщини і Ростовської області Росії, каже, що неодноразово його ображали водії і відмовлялися брати в автобус як пільговика.

«Було це в Києві, хотів взяти за посвідченням квиток до Харкова. Сказали: «Ні». І в Харкові часто трапляється, особливо на Чугуївському напрямку. Водії не хочуть брати, психують, кажуть: «Ми туди вас не посилали», – заявляє Сергій Бабій.

Як повідомив заступник міського голови Харкова, відповідальний за транспортні питання Євген Водовозов, у мерії здивовані доріканнями ветеранів, бо до них надійшло тільки дві скарги на водіїв громадського транспорту: одна письмова, ще одна – усна.

«Проблема в перевезенні не лише ветеранів АТО, а і взагалі пільгового контингенту існує. Називати чорне білим ніхто не буде. На відміну від багатьох міст ми ні під якими приводами не підписуємо, що в нас є обмеження за кількістю цих людей. У Харкові немає обмежень: ані в угодах, ані в документах. Нічого цього немає і не буде, поки не зміниться закон. Якщо ми будемо ухвалювати місцеву пільгу для перевізників, тоді це буде наша проблема. А компенсувати за когось ми не маємо права за бюджетним кодексом», – сказав Водовозов.

Активісти «Спілки ветеранів АТО» і «Всеукраїнського союзу ветеранів АТО» передали чиновнику міськради звернення, в якому наполягають на проведенні «круглого столу» за участю міського голови, перевізників, представників громадських організацій учасників бойових дій на сході України і пільгових категорій громадян, керівників контролюючих органів із метою створення прямого діалогу між суспільством, громадянами і владою, а також наполягають на створенні при Харківській міській раді громадської ради, до якої ввійдуть представники громадських організацій з метою прозорого контролю всіх транспортних перевезень Харкова.

Під час акції ветерани не виголошували ніяких гасел, вони тримали в руках українські прапори і символіку спілки ветеранів бойових дій на Донбасі. Позаду демобілізованих військовослужбовців, а їх зібралося на акції близько 40, вишикувалися понад 200 молодих людей із прапорами. Частина учасників мітингу прибула до мерії на трьох пасажирських автобусах із луганськими номерами.

За словами міського депутата від фракції «Самопоміч», ветерана АТО Івана Ракича, безпосередньо на фронті в Донецькій і Луганській областях воювали до двох тисяч харків’ян.

XS
SM
MD
LG