Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці вилучили в «чорних археологів» унікальний архів УПА – СБУ


Документи УПА зі знахідки, Чернівці, 2 липня 2016 року
Документи УПА зі знахідки, Чернівці, 2 липня 2016 року

Понад чотири тисячі документів Української повстанської армії вилучили в «чорних археологів» чернівецькі правоохоронці, повідомила Служба безпеки України.

Знахідку оприлюднили в управлінні СБУ Чернівецької області.

Правоохоронці кажуть: металевий бідон із документами УПА відкопали «чорні археологи» на Тернопільщині. Після цього вони намагались продати знахідку в Чернівецькій області.

«Бідон був закопаний на глибині більш як 3–4 метри. Попередню інформацію вони отримали через свої зв’язки. Із відповідним приладом вони його відкопали», – розповів Руслан Сторожук, керівник УСБУ в Чернівецькій області.

Рукописні та друковані папери тепер досліджують місцеві історики. Вони кажуть, що знахідка унікальна. Серед документів є поради, як виховувати молодь, чи дослідження виборів, детальний опис Голодомору на Тернопільщині у 1946–47 роках і списки вбитих бійців.

Кандидат історичних наук Олег Суровцев назвав найціннішою знахідкою печатка для друку бофонів, які використовувалась як гроші «бойового фонду» УПА.

Печатка для друку бофонів
Печатка для друку бофонів

«Найбільше матеріалів описує військову діяльність УПА. Це детальна інформація про бої, сутички, про те, хто працював на НКВС. Окреме питання присвячене виборам у Радянській Україні, тобто агітації проти виборів, що це є фікція. УПА діяла як сучасний уряд, тобто вивчала соціальні настрої, соціальну ситуацію, політичні настрої», – розповів Суровцев.

Українська повстанська армія діяла на Західній України в часи Другої світової війни і ще тривалий час після її закінчення, воюючи проти нацистських і проти радянських окупантів.

XS
SM
MD
LG