Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині зафіксували перший випадок правцю за останні 30 років – лікарі


 Ірина Сичова (зліва)
Ірина Сичова (зліва)

Важкохвора 5-річна дівчинка Надія Савушкіна, яку в Дніпрі рятують від гострого правцю, не мала жодного обов’язкового щеплення, окрім щеплення, зробленого ще в пологовому будинку. Про це у четвер на прес-конференції розповіла головний спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Сичова.

Як зауважила Ірина Сичова, це перший випадок правцю в області за останні 30 років, ціле покоління лікарів знало про цю хворобу лише з підручників.

Як поінформувала лікар, стан дитини досі оцінюють як тяжкий, однак завдяки волонтерам та медикам препаратами, необхідними для лікування, дівчинка вже повністю забезпечена.

Фахівець також поінформувала, що щороку в Дніпропетровській області близько 2 тисяч батьків відмовляються робити дітям щеплення від важких інфекційних хвороб, пояснюючи це релігійними переконаннями, недовірою до вакцинації чи лікарів. Так, зазначила Ірина Сичова, з початку року в області від кашлюку померло 4 дитини віком до 1 року, це значний показник, в усіх у них були відсутні необхідні щеплення.

Медик наголосила, що на наразі альтернативи профілактичним щепленням не існує.

«В Україні 10 інфекцій, які можна попередити шляхом щеплень, і вони є обов’язковими, а саме – щеплення проти туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, гепатиту Б, гемофільної інфекції, кору, краснухи та паротиту», – сказала вона.

Водночас фахівець з імунології визнала, що через відсутність закупівель за кордоном в медичних закладах області бракує вакцини для безкоштовного щеплення дітей: обсяги, які є, в рази менші від потреби. Батькам часто пропонують купувати вакцину в аптеках за власні гроші.

Цими вихідними в Дніпрі стало відомо про випадок із 5-річною Надією Савушкіною: дитина опинилась в реанімації після того, як, граючись, подряпала ногу. Медики кількох лікарень не могли встановити точний діагноз, а коли діагностували правець, виявилось, що в області немає сироватки від хвороби. Ліки дістали волонтери. Мати дитини звинувачує лікарів, які, за її словами, були не в змозі встановити діагноз. Водночас медики заявляють про недбальство матері, яка відмовлялась від щеплень дитини.

Упродовж двох років в Україні не було вакцин проти кору, дифтерії, кашлюка, паротиту, правця, сказу, а рік тому в Україні стався спалах поліомієліту, через який було проведено три раунди додаткової імунізації усіх дітей віком до 14 років. Раніше імунологи заявили про критичну ситуацію з вакцинами в Україні. За їхніми словами, деяких вакцин, потрібних як дітям, так і дорослим, немає в медичних закладах.

XS
SM
MD
LG