Доступність посилання

ТОП новини

В офісі омбудсмена сподіваються на передачу на підконтрольну Україні територію 18 засуджених у Криму


В офісі уповноваженого з прав людини в Україні висловлюють сподівання на передачу незабаром на підконтрольну територію 18 засуджених у Криму українців. Про це речник українського омбудсмена Михайло Чаплига зазначив у коментарі проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Представник офісу омбудсмена, однак, не зміг назвати точні терміни передачі засуджених.

«Ми домовилися, що процедура передачі відбуватиметься не в конвенційний спосіб, бо це означає визнання окупації Криму. Ми на це піти не можемо, а люди стають заручниками цього всього. Для того, щоб гуманітарний аспект вирішити і знайти якусь можливість без політики вирішити переміщення цих осіб, ми зустрілися з Москальковою (уповноважений з прав людини в Російській Федерації – ред.) і домовилися про певний механізм, який дозволить це зробити», – повідомив Чаплига.

За його словами, наразі українська сторона чекає на вирішення всіх юридичних питань із цього питання в Російській Федерації.

«Зараз ми чекаємо, коли російська сторона вирішить юридичні питання, пов'язані з їхнім законодавством. Нам простіше. Все, що потрібно було – це дати підтвердження, що пенітенціарна служба готова прийняти осіб, у яких є вироки українських судів і на момент окупації вони перебували на території Криму. Ми це все зробили. У Російській Федерації це складніше, тому що вони вже багатьом переглянули вироки, багатьом автоматично надали російське громадянство. Тепер їм все це потрібно якимось чином вирішити, щоб весь цей механізм почав працювати», – розповів прес-секретар.

У травні Тетяна Москалькова звинуватила Україну у відсутності інтересу до українців, які перебувають у місцях позбавлення волі в Криму. У відповідь уповноважений із прав людини в Україні Валерія Лутковська заявила, що повторно вислала проект меморандуму про запровадження механізму переміщення осіб із території Криму на материкову частину України, який ініціювала ще в липні 2015 року.

Після анексії Криму Росією Київ звернувся до Москви з вимогою передати Україні осіб, які були засуджені вироками українських судів і відбували покарання на території Криму або Севастополя, однак тодішній російський омбудсмен Елла Памфілова відповіла, що це можливо тільки відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб. Ця конвенція передбачає переміщення засуджених із території однієї держави на територію іншої. Таким чином, Україна не може використовувати її стосовно людей, які перебувають у Криму, оскільки півострів залишається українською територією за міжнародним правом.

XS
SM
MD
LG