Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії відзначають роковини війни 2008 року


У Грузії відзначають роковини війни, яка відбулася у серпні 2008 року
У Грузії відзначають роковини війни, яка відбулася у серпні 2008 року

У Грузії відзначають роковини війни 2008 року, що почалася 8 серпня вторгненням військ Росії.

Прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Квірікашвілі вранці 8 серпня відвідав кладовище «Мухатгверді» в передмісті Тбілісі, де поховані військовослужбовці, загиблі в ході військового конфлікту в серпні 2008 року.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, грузинський прем’єр заявив, що мирному об’єднанню країни немає альтернативи.

«Попри те, що війна тривала кілька днів, нашій країні було завдано великого удару. Я схиляю голову перед пам’яттю всіх солдатів, які героїчно полягли за батьківщину в жорстокій, нерівній боротьбі. Після цієї війни в результаті російської окупації в Грузії стали біженцями наші ж громадяни. І в результаті цієї війни ми ще більше віддалилися від абхазів і осетинів», – сказав він.

Квірікашвілі переконаний, що Грузія повинна продовжити послідовну політику щодо примирення з абхазами і осетинами.

«Ми зобов’язані зробити нашу країну привабливою і цікавою для всіх. А також, зрозуміло, в результаті залучення міжнародного співтовариства ми повинні зуміти об’єднати нашу країну. Миру немає альтернативи. Держава робить і зробить все для того, щоб ці події в Грузії більше не повторювалися», – додав він.

За офіційними даними МВС Грузії, опублікованими напередодні річниці, в результаті бойових дій на території Південної Осетії, а також бомбардувань і ракетних обстрілів грузинських населених пунктів по всій території країни за п’ять днів військового конфлікту загинули 228 військовослужбовців грузинської армії, 14 поліцейських і 146 мирних жителів.

Після російсько-грузинського військового конфлікту в серпні 2008 року Росія окупувала два сепаратистські регіони Грузії – Абхазію і Південну Осетію, – а також визнала самопроголошену «незалежність» цих регіонів. Крім Росії, її визнали ще три держави – Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі і Захід вважають ці регіони частиною Грузії.

XS
SM
MD
LG