Доступність посилання

ТОП новини

Росія: президент визначив «суспільно корисні» напрямки діяльності неурядових організацій


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент Росії Володимир Путін видав указ, яким визначив напрямки так званих «суспільно корисних послуг» для неурядових організацій, як то передбачає недавно ухвалений закон.

Серед затверджених 20 напрямків – надання соціально-побутових, медичних, психологічних і педагогічних послуг, допомога дітям, інвалідам, літнім людям, громадянам, що опинилися у скруті, чи реабілітація осіб із алкогольною й наркотичною залежністю.

Конкретні послуги в межах цих напрямків має протягом трьох місяців визначити уряд Росії, мовиться в указі.

Неурядові, чи, як кажуть у Росії, некомерційні організації, що підтвердять собі статус надавачів таких «суспільно корисних послуг», як очікують, повинні користуватися державною підтримкою, зокрема, фінансовою.

Закон щодо «суспільно корисної» діяльності, який Путін підписав у липні, був ухвалений після численних заяв неурядових організацій, у першу чергу доброчинних, про труднощі, яких вони зазнають за іншим законом, про «іноземних агентів», через законодавчу невизначеність поняття «політична діяльність». Через це багато таких організацій потрапили до реєстру «іноземних агентів», що означає накладення певних ускладнень на їхню роботу.

За широко критикованим у Росії й у світі законом, відомим як «закон про іноземних агентів», ухваленим 2012 року, неурядові організації, що отримують кошти чи майно з-за кордону й займаються не уточненою конкретно «політичною діяльністю», мають самі зареєструватися як «іноземні агенти» чи бути зареєстровані примусово з накладенням штрафу. Такі організації зобов’язані, зокрема, на всіх своїх матеріалах підписувати себе «іноземним агентом», а також подавати набагато більше звітності урядовим органам. Через широке трактування поняття «політична діяльність» до «іноземних агентів» записали й десятки організацій, що займаються правозахистом, соціологією, доброчинністю, освітніми проектами чи захистом довкілля.

XS
SM
MD
LG