Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Росії і Туреччини пообіцяли відновити зв’язки і «Турецький потік»


Володимир Путін (л) і Реджеп Тайїп Ердоган (п), Санкт-Петербург, 9 серпня 2016 року
Володимир Путін (л) і Реджеп Тайїп Ердоган (п), Санкт-Петербург, 9 серпня 2016 року

Президенти Росії Володимир Путін і Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган після зустрічі в російському Санкт-Петербурзі заявили, що вважають за пріоритетне відновити двосторонні зв’язки між їхніми країнами до рівня, що існував до початку конфлікту між ними.

Путін, зокрема, повідомив, що Росія поступово скасує санкції, що були запроваджені проти Туреччини.

Ердоган назвав російського колегу «любим другом» і заявив, що обидві країни можуть відновити пошкоджені зв’язки і зробити їх іще міцнішими.

Обидва також підтвердили поновлення роботи над газопроводом «Турецький потік», що були зупинені через кризу у відносинах.

Це була перша зустріч двох президентів від часу, коли в листопаді минулого року відносини Москви і Анкари різко загострилися через збиття Туреччиною бомбардувальника з Росії, що здійснював удари в Сирії і, за турецькими даними й даними НАТО, порушив її кордон. Росія відповіла низкою економічних санкцій проти Туреччини.

Але після невдалої спроби перевороту в Туреччині минулого місяця Анкара, зазнаючи різкої критики Заходу через суворе придушення широких кіл імовірних причетних до заколоту, пішла на швидке зближення з Москвою.

XS
SM
MD
LG