Доступність посилання

ТОП новини

Берег річки у Козині, який орендує Порошенко, закрили від громадян – «Схеми»


 Із 2015 року цю ділянку під Києвом орендує президент України Петро Порошенко
Із 2015 року цю ділянку під Києвом орендує президент України Петро Порошенко

Вільного доступу громадян до річки Козинки у селищі Козин з ділянки, яку орендує президент України Петро Порошенко, немає, хоча таку вимогу поставив екологічний департамент Київської обласної державної адміністрації. Орендована ділянка над річкою площею 0,75 га огороджена спільним парканом із ділянкою з маєтком, яка перебуває у власності президента. Про це йдеться у спеціальному репортажі програми «Схеми» «Захоплені береги», у якому журналісти дослідили, чи дотримуються політики та високопосадовці 13 статті Конституції України, яка гарантує вільний доступ громадян до водних об’єктів.

Журналісти наводять висновок департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації, який надавав погодження проекту землеустрою щодо надання ділянки в оренду Петрові Порошенку, у липні 2015 року поставив вимогу: «Забезпечити вільний доступ громадян до водного об’єкту для задоволення потреб загального водокористування», однак на берег річки потрапити неможливо через паркан, який тягнеться до води, та водний патруль Національної поліції, який патрулює територію.

У відповідь на запит програми до президента України Петра Порошенка надійшла відповідь за підписом керівника головного департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Андрія Жигуліна. Він повідомив, що Адміністрація президента не є розпорядником запитуваної інформації.

​«Земельні відносини регулюються Конституцією України. Адміністрація президента України не є розпорядником запитуваної інформації. Пропонуємо Вам звернутися до визначених законодавством України органів, які здійснюють державну політику у сфері земельних відносин, зокрема земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, а також до управління державної охорони України», – йдеться у відповіді. Відтак позиція самого президента із приводу обмеження доступу до берега біля його маєтку невідома.

Заступник директора департаменту контролю за використанням і охороною земель Державної інспекції сільського господарства України Олесь Іващенко повідомив журналістам, що ще від жовтня 2015 року триває перевірка дотримання умов використання орендованої Петром Порошенком земельної ділянки на березі Козинки.

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», з’ясували, що береги українських річок масово забудовано приватними маєтками, високі паркани біля яких перешкоджають вільному доступу до берега громадянам. З-поміж таких порушників журналісти виокремили політиків та держслужбовців. Зокрема, охоронці ділянки, орендованої нардепом від групи «Відродження» Валентином Ничипоренком у селі Гнідин на Бориспільщині, не пустили журналістів на берег. У Конча-Заспі під Києвом огороджений парканом берег поруч із маєтком, у якому, за даними ЗМІ, живе Юлія Тимошенко.

XS
SM
MD
LG