Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: є певні ознаки конфлікту між НАБУ і Генпрокуратурою


Артем Ситник
Артем Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявляє, що є певні ознаки конфлікту між бюро і Генпрокуратурою.

«Якщо є ухвала суду, у якій написано, що можна НАБУ опломбувати і припинити його роботу, то мені здається, що є певні ознаки того, що є конфлікт. Я сподіваюсь, що це не позиція Юрія Луценка і ми це вичерпаємо», – заявив Ситник.

За його словами, виходячи з того, якою була ухвала суду, з якою прийшли представники ГПУ, їх можна було не пускати до приміщення НАБУ, але їх пустили, щоб не було спекуляцій.

Директор НАБУ, коментуючи заяву генпрокурора Юрія Луценка про те, що про обшук бюро попереджали, заявив, що це не було явне попередження.

«Увечері він (Луценко) повідомив про тимчасовий доступ до інформації, але те, що це буде спроба провести обшук, – я цього не знав і дізнався, коли приїхали працівники ГПУ», – додав Ситник.

Крім того, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив про підготовку кампанії з дискредитації НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«За наявною інформацією, приблизно в кінці вересня – на початку жовтня буде проводитись масована піар-кампанія по дискредитації наших антикорупційних органів, це стосується і НАБУ і САП. Основною тезою цієї кампанії буде відсутність відшкодованих збитків», – зазначив він.

5 серпня працівники Генпрокуратури прийшли з обшуком до НАБУ. В Національному антикорупційному бюро заявили, що як підстави для обшуку в ухвалі суду було вказано розслідування кримінального провадження за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідування бюро щодо розкрадання цукру зі складів держустанови «Аграрний фонд» у Черкаській області загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень, підозрюваним у цьому провадженні є заступник прокурора Київської області є Олександр Колесник, затриманий детективами і взятий під варту за рішенням суду у травні за підозрою у зловживанні службовим становищем. У бюро наголосили, що факти, наведені як підстави для обшуку, не відповідають дійсності.

У НАБУ ухвалу суду, якою схвалено обшук у відомстві, як і сам обшук, назвали незаконними. Крім того, у бюро заявили, що співробітникам прокуратури були надані «добровільно документи, які підтверджують законність дій НАБУ щодо прослуховування фігурантів кримінального провадження».

Згодом Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що причиною обшуку в НАБУ є порушення конституційних прав людини, яка не є фігурантом кримінального провадження. При цьому він наголосив, що обшук не є міжвідомчою війною чи політичним замовленням.

XS
SM
MD
LG