Доступність посилання

ТОП новини

Київ закликає Раду Європи не допустити порушень прав заарештованого у Криму Панова – Кулеба


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Українська сторона поінформувала Раду Європи про ситуацію в Криму і закликала не допустити порушень прав українця Євгена Панова, якого російська ФСБ звинувачує в організації терактів у Криму. Про це постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба написав у своєму twitter.

«Ми інформували держави-члени Ради Європи про російську провокацію в Криму і ситуацію з Пановим. Не можна допустити порушення його прав», – написав він.

«Росія має надати доступ правозахисним моніторинговим механізмам Ради Європи до Криму, Євгену Панову і політв’язням, яких утримує (Росія – ред.)», – додав Кулеба.

Нині триває засідання Ради безпеки ООН щодо заяв Росії стосовно Криму. Воно проходить у форматі закритих консультацій.

Суд, який проходив у закритому режимі, заарештував Панова на два місяці.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міноборони, затриманий один із нібито організаторів «диверсії». В Адміністрації президента України цю заяву спростували і зазначили, що жодного співробітника розвідки на півострові не було затримано.

Поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Євгена Панова за зверненням його родичів. Як повідомляє прес-служба Національної поліції України, слідчі кваліфікували цей факт за статтею 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Брат затриманого в окупованому Криму Євгена Панова Ігор Котелянець заперечив наміри свого родича відвідати півострів, оскільки Панов розумів небезпеки такого кроку. У прикордонній службі України заявили про перевірку інформації про перетин адмінкордону з Кримом Пановим.

Натомість російські телеканали показали надане силовиками «оперативне відео» про затримання нібито «українських диверсантів», але показували лише одну людину, яку назвали жителем Запорізької області Євгеном Пановим. При цьому особу затриманого не приховували, як це буває при оперативній зйомці.

Сьогодні в Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що затримані громадяни України і Росії, які сприяли підготовці терактів. У російському відомстві заявили, що, окрім Панова, затриманий Андрій Захтей, усі вони дають покази.

XS
SM
MD
LG