Доступність посилання

ТОП новини

Анкара критикує комісара ООН через заяву щодо спроби перевороту


У Туреччині розкритикували заяви посадовців ООН через заклики до Анкари «стримати бажання помсти» після спроби державного перевороту.

Речник МЗС Туреччини Танжу Білгіч заявив 13 серпня, що такі заяви є неприпустимими. Він також заперечив звинувачення щодо порушення прав людини у Туреччині.

«У кращому випадку це невдала заява для чиновника ООН, якому доручено забезпечувати права людини, щоб сказати, що у нього немає ніякої симпатії до змовників замість того, щоб засудити цих терористів, які вчинили спробу кривавого перевороту», – сказав Білдіч.

Цього тижня верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав Анкару забезпечити права затриманим за підозрою у спробі перевороту.

Після спроби перевороту 15 липня в Туреччині звільнили з посад десятки тисяч державних службовців і бюджетних працівників, у тому числі освітян, тисячі були арештовані. Багато з репресованих потерпіли через їхні підозрювані зв’язки з рухом релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

Сам Ґюлен, що вже давно живе у США, відкидає причетність до перевороту і засуджує цю спробу. Туреччина вимагає від США його видачі; Вашингтон заявляє, що наразі не отримав доказів, що доводили б необхідність такої видачі.

Обсяги придушення інакодумства в Туреччині після спроби перевороту стривожили західні країни і правозахисників. Влада Туреччини різко відкидає таку критику і скаржиться на брак підтримки і розуміння на Заході.

XS
SM
MD
LG