Доступність посилання

ТОП новини

Лавров і Штайнмаєр висловили оптимізм щодо будівництва «Північного потоку-2»


Сергій Лавров (п) і Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Єкатеринбурзі, Росія, 15 серпня 2016 року
Сергій Лавров (п) і Франк-Вальтер Штайнмаєр під час зустрічі в Єкатеринбурзі, Росія, 15 серпня 2016 року

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав до прогресу в будівництві газопроводу «Північний потік-2», заявивши, що цей проект «вписується в програму розвитку газової інфраструктури, яка існує в ЄС».

Виступаючи перед студентами університету в російському Єкатеринбурзі напередодні переговорів з міністром закордонних справ Німеччини Франк-Вальтером Штайнмаєром 15 серпня, Лавров висловив упевненість у тому, що «здоровий глузд переважить політику».

Зі свого боку, Штайнмаєр додав, що європейські фірми зацікавлені в проекті і що будь-які труднощі повинні бути вирішені в переговорах між компаніями. «Політика не має нічого спільного з цим», – сказав Штайнмаєр.

Раніше цього місяця російський «Газпром» і його європейські партнери щодо спільного підприємства, яке повинно було займатися будівництвом газопроводу «Північний потік-2», відкликали свої заявки з польського Управління охорони конкуренції та споживачів (UOKiK).

Перед цим шість компаній направили до UOKiK заявку на створення органу, який би відповідав за будівництво та експлуатацію газопроводу «Північний потік-2». У відповідь на це Управління опублікувало свої застереження щодо цього. Один з аргументів – небезпека обмеження конкурентноздатності інших суб’єктів ринку.

«Північний потік-2» – проект магістрального газопроводу, яким планують доправляти газ із Росії у Німеччину дном Балтійського моря в обхід України. Будівництво двох ниток газопроводу планують завершити у 2019 році. Мажоритарним акціонером компанії, відповідальної за будівництво, є російський «Газпром».

ЄС та США наполягають, що будь-які нові інфраструктурні об’єкти у цій сфері, що стосуються Європейської співдружності, мають повністю відповідати Третьому енергетичному пакету ЄС.

Україна є однією з основних транзитних держав із найбільшими за обсягом газовими сховищами і потужностями з транспортування газу до Євросоюзу понад 120 мільярдів кубометрів на рік.

Росія раніше неодноразово заявляла про потребу диверсифікації ризиків і ненадійність України як транзитера. Москва вже постачає газ до Європи, переважно до Німеччини, в обхід України за допомогою першої нитки газопроводу «Північний потік», яка пролягає дном Балтійського моря.

Євросоюз заблокував будівництво схожого російського проекту «Південний потік», газопровід мав бути прокладений у Чорному морі.

XS
SM
MD
LG