Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з е-декларуванням може негативно позначитися на репутації України – посол


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф заявляє, що запуск неповної системи електронного декларування активів українських чиновників може негативно позначитися на репутації України. Вона також висловила сподівання на повноцінний запуск системи електронного декларування найближчим часом.

«Вітаю з досягненнями України у боротьбі з корупцією, зокрема й важливою роботою НАБУ (Національного антикорупційного бюро України – ред.) і НАЗК (Національного агентства із запобігання корупції – ред.). Але запуск неповної системи е-декларування може призупинити прогрес і негативно вплинути на репутацію України. Сподіваюся на повноцінний запуск системи е-декларування незабаром», – написала Гоф на своїй сторінці у Twitter.

Голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак раніше повідомила, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі на 15 серпня за київським часом.

При цьому директор фірми-розробника програмового забезпечення «Міранда» Юрій Новиков зауважив, що систему запустили лише в режимі тестової експлуатації, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації, відтак декларації, подані в цю систему, не мають правової сили.

Раніше «Держспецзв’язку» відмовило в сертифікації програмного комплексу захисту інформації єдиного державного реєстру електронних декларацій. Відомство звинуватило в зриві запуску електронного декларування фірму «Міранда», однак та всі звнувачення на свою адресу відкидає.

Активісти боротьби з корупцією назвали запуск електронної системи декларування статків посадовців без сертифікованої комплексної системи захисту інформації «фатальною помилкою». Зокрема, виконавчий директор антикорупційної організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин закликав президента і прем’єр-міністра України припинити запуск системи електронного декларування, доки не здійснено її сертифікації. Він також виступив за відсторонення від посад керівників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Національного агентства запобігання корупції.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG