Доступність посилання

ТОП новини

Конкурсна комісія МОН визначила 79 проектів молодих учених, які профінансує держава


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Конкурсна комісія Міністерства освіти і науки України визначила 79 наукових проектів молодих учених, які впродовж двох років фінансуватимуться з державного бюджету. Рішення ухвалили на засіданні комісії.

Йдеться про Конкурсну комісію з відбору проектів молодих вчених, які працюють у вищих навчальних закладах та наукових установах, підконтрольних МОН. Конкурс оголосили у травні цього року за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамковій програмі ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, це перший в Україні конкурс для молодих вчених. На його фінансування Кабінет міністрів виділив 12 мільйонів гривень.

«12 мільйонів гривень – це на перший рік реалізації проектів. Проекти, як правило, дворічні. Це означає, що в бюджеті 2017 року ми маємо закласти відповідну суму, і сподіваюся, що вона буде значно більшою», – зазначила Гриневич.

У конкурсі взяли участь 114 вищих навчальних закладів та наукових установ з усіх регіонів України. Вони подали 439 наукових проектів. Серед проектів-переможців зокрема такі, що стосуються боротьби з раком, протидії гібридній війні, енергоефективності, нових систем зв’язку, сільськогосподарських технологій, безпечного довкілля тощо.

За словами заступника міністра освіти і науки Максима Стріхи, найдорожчий із проектів-переможців отримає близько 200 тисяч гривень.

Аналізували проекти і визначали переможців незалежні експерти – молоді вчені, яких запропонувала Рада молодих вчених при МОН. Один науковий доробок оцінювали чотири експерти. Якщо розбіжність в оцінках складала понад 15% від загальної кількості балів, до експертизи залучали додаткового фахівця.

Так, 48 проектів зарахували до низького рівня (40 і нижче балів), 359 – до середнього (41-75 балів) і 31 проект – до високого (набрали від 75 балів). Три проекти зняли з конкурсу, один із них – через порушення наукової етики.

Перемогли проекти , які набрали 70 і вище балів. Їхнє фінансування розпочнеться у серпні цього року. Остаточний список фіналістів опублікують на сайті Міністерства освіти й науки.

XS
SM
MD
LG