Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення українських заручників залежить від Росії – Порошенко


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що звільнення українських заручників напряму залежить від Росії. Про це він сказав 18 серпня під час зустрічі з родичами українських полонених.

Порошенко зазначив, що наразі можна говорити про підтвердження інформації щодо 45 заручників. «Ми будемо боротися за їх якнайшвидше звільнення. Це дасть можливість нам потроїти зусилля, щоб якнайшвидше були позитивні новини», – зазначив президент, додавши, що українська сторона готова до «найширших компромісів».

За його інформацією від початку бойових дій на Донбасі українській стороні вдалося знайти і звільнити 3 тисячі 80 заручників. Сьогодні, каже Петро Порошенко, у полоні перебувають 107 цивільних і військових громадян України.

На початку серпня радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив, що представники підтримуваних Росією збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» відкрили українській стороні місця перебування 45 українських полонених.

Раніше сепаратисти відкидали пропозиції України щодо обміну, зокрема, 25 їхніх затриманих на 50 заручників-українців, і вимагали міняти «всіх на всіх»; при цьому, за даними української сторони, у списках людей, яких сепаратисти подавали на обмін, сотень людей узагалі не існує чи їх неможливо встановити за прізвиськами.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, тут загинули близько 9,5 тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG