Доступність посилання

ТОП новини

У США вперше визнали зв’язок виплати Іранові готівки з визволенням арештованих


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

В адміністрації президента США, демократа Барака Обами вперше офіційно визнали зв’язок виплати Іранові суми в 400 мільйонів доларів готівкою зі звільненням Іраном в’язнів зі США.

Але, за твердженням Державного департаменту, цей зв’язок прямо протилежний, ніж заявляли супротивники президента – республіканці: їх використали як «важіль», а не як викуп.

Як заявив 18 серпня речник Держдепартаменту США Джон Кербі, передачу Іранові цих коштів відповідно до умов позасудового врегулювання давньої суперечки затримали доти, доки Тегеран не відпустив в’язнів. Ці кошти передали вже після звільнення трьох американців іранського походження, що, за іранським законодавством, мали й громадянство Ірану.

Обидві події – звільнення в’язнів і прибуття до Ірану американського літака з готівкою – відбулися 17 січня. Це дало привід республіканцям стверджувати, що США, на їхню думку, заплатили «викуп» за визволення своїх громадян.

Про таку версію говорив і один зі звільнених, який розповідав: вони кілька годин чекали на рейс додому на летовищі в Ірані, а їм казали, що їхній виліт залежить від того, що відбувається з літаком, який везе гроші.

В адміністрації США вже не раз заперечували, що йшлося про викуп, але досі взагалі відкидали зв’язок між цими подіями. Вашингтон заявляв, що переговори про повернення в’язнів і про повернення коштів були цілком незалежні, а збіг дати був випадковим.

Також влада США заперечувала твердження республіканців, що виплата пов’язана з виконанням Іраном ядерної угоди.

У США повідомляли, що кошти Іранові передали внаслідок позасудового врегулювання давньої суперечки. Суму в 400 мільйонів доларів поклав на депозит у США уряд шаха Ірану для закупівель американської зброї напередодні його скинення, ще в 1970-і роки. Новій ісламській владі Ірану США зброї не надали, а кошти заморозили. Іран звернувся до міжнародного арбітражу. Як заявили у Вашингтоні, юридичні радники порекомендували добровільне залагодження, бо в арбітражній справі був значний шанс програти і зазнати ще більших фінансових втрат. Відтак США повернули Іранові первісну суму і мають також сплатити банківські відсотки на неї в сумі 1 мільярда 300 мільйонів доларів.

Як уточнювали у Вашингтоні, суму в 400 мільйонів доларів передали Іранові готівкою і не в доларах США, а в євро й інших валютах, через досі чинні американські санкції проти Тегерана. Ці санкції забороняють банківські контакти між країнами, а також плати Іранові в доларах.

XS
SM
MD
LG