Доступність посилання

ТОП новини

Росія почала готуватися вводити на окупований Донбас черговий «гумконвой»


Архівне фото: черговий російський «гумконвой» прибув до бойовиків у Донецьк
Архівне фото: черговий російський «гумконвой» прибув до бойовиків у Донецьк

Міністерство надзвичайних ситуацій Росії повідомило, що його вантажівки з «гуманітарною допомогою» для мешканців Донецької й Луганської областей вирушили до Ростовської області з Підмосков’я. При цьому в тексті не згадано, яким країнам належать ці області.

За підрахунком МНС Росії, ця колона, що буде сформована в Ростовській області наступними днями, буде вже 55-ю, яку Росія без дозволу України незаконно вводить на її окуповані території.

За твердженням російського міністерства, до складу цього «гуманітарного конвою» ввійде понад 70 автомашин, що мають доставити понад 600 тонн «гуманітарної допомоги». До неї в Росії залічують не тільки продукти харчування чи медикаменти, а й навчальна література за російськими програмами, що, як кажуть у Москві, «необхідна» освітнім закладам Донбасу для підготовки до нового навчального року.

Формування колони планують завершити до 25 серпня, мовиться в повідомленні.

Попередній такий «гумконвой» Росія ввела на окуповану територію на Донбасі 21 липня, і у складі тієї «гуманітарної допомоги» теж була російська навчальна література.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки так званої «гуманітарної допомоги». Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» з невідомими вантажами Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, без участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, який відмовляється супроводжувати їх, із порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а ті вантажі, про які заявляє Росія, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними – такі, як підручники за російськими навчальними програмами. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

Українська сторона також неодноразово заявляла про почастішання обстрілів із боку сепаратистів після надходження чергового «гумконвою» з Росії і не виключала, що це може бути пов’язане з перевезенням на окуповану територію з Росії зброї. Зокрема, в перебігу візуального спостереження за одним із таких «конвоїв» минулого літа українські представники виявили в одній із його машин вантаж військових шоломів. А самі сепаратисти повідомляли спостерігачам ОБСЄ, що принаймні в одному з таких «конвоїв» їм доставили запасні частини до техніки. Київ також заявляв про ймовірність вивезення російськими вантажівками на зворотному шляху обладнання з заводів Донбасу.

Українські прикордонники і митники, які чергують на російських пунктах пропуску з окупованою частиною Донбасу «Донецьк» і «Матвеєв Курган» для можливого оформлення гуманітарної допомоги в Росії, щоразу змушені відмовлятися від такого оформлення через те, що жоден із російських «гуманітарних конвоїв» іще не був законним.

XS
SM
MD
LG