Доступність посилання

ТОП новини

Олланд і Меркель нагадали Путіну про необхідність виконувати «Мінськ»


Анґела Меркель, Франсуа Олланд (п) і Володимир Путін (архівне фото)
Анґела Меркель, Франсуа Олланд (п) і Володимир Путін (архівне фото)

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним висловили занепокоєння зростанням напруженості на сході України і наголосили на важливості дотримуватися Мінських угод.

Як повідомляє прес-служба президента Франції, Олланд, який нагадав незмінну позицію Парижа, що анексія Криму не може бути визнана, висловив занепокоєння збільшенням числа порушень режиму припинення вогню, які засвідчують спостерігачі ОБСЄ, на сході України.

Він наголосив, що ескалація може поставити під загрозу весь процес, тоді як альтернативи мирному вирішенню немає. Олланд нагадав, що всі обов’язки, взяті в рамках мінських домовленостей, мають бути виконані їхніми сторонами, і це стосується і питань безпеки, і політичних питань.

«Президент Республіки знову підтвердив незмінну участь Франції, так само як і Німеччини, в «нормандському форматі». Він висловив сподівання, що ближчим часом будуть виконані умови, що дозволили б нову зустріч «четвірки» для вивчення наступних етапів до врегулювання кризи».

У прес-службі канцлера Німеччини на даний час повідомлення про розмову немає.

У Кремлі заявили, що Путін під час розмови знову згадав про «брутальну провокацію української сторони, яка направила на початку серпня на територію Російської Федерації групу диверсантів для здійснення терактів».

«Схильність Києва до такого роду силових дій завдає шкоди мінському процесу і співпраці в рамках «нормандського формату», – заявляють у Кремлі.

За даними прес-служби російського президента, лідери трьох держав домовилися продовжити особисті контакти з української тематики і, зокрема, провести спільну зустріч у рамках майбутнього саміту «Групи двадцяти» 4-5 вересня в Китаї.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в анексованому Криму, у підготовці яких звинуватила Київ. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору. Він додав, що проводити саміт в «нормандському форматі», про можливість якого говорила днями сама ж Москва, в таких умовах «безглуздо».

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними». У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії і назвали її провокацією.

Водночас і в НАТО, і в ЄС заявили, що Москва не надала переконливих доказів, які підтверджували б її звинувачення на адресу України.

Останнім часом українська сторона заявляла про загострення ситуації на сході України, де мало б діяти перемир’я, але регулярно відбуваються обстріли. Українські військові і підтримувані Росією бойовики звинувачують одне одного у здійсненні обстрілів та переміщенні важкої техніки ближче до лінії розмежування.

XS
SM
MD
LG