Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-франківській ратуші відкрили оглядовий майданчик для туристів


Ратуша в Івано-Франківську (архівне фото)
Ратуша в Івано-Франківську (архівне фото)

У День державного прапора в Івано-Франківську на Ратуші офіційно відкрили оглядовий майданчик. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, приурочили це до 25-річчя Незалежності України і 160-річчя від дня народження Івана Франка, ім’я якого носить обласний центр Прикарпаття з 1962 року.

За словами міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, саме на цьому приміщенні понад чверть століття тому (15 квітня 1990 року) одними з перших в Україні підняли український національний прапор. Водночас це буде для туристів гарна атракція – побачити місто з висоти пташиного польоту.

Розташований оглядовий майданчик на вежі під куполом на висоті 33,3 метра, по периметру – 25 метрів.

На його облаштування кошти виділені з міського бюджету. Міська влада провела реконструкцію сходів, освітлення, встановила бар’єрну огорожу з броньованого армованого скла. При цьому вигляд і конструкція самої історичної будівлі не змінені.

Наразі в приміщенні Ратуші розташований обласний краєзнавчий музей, туристи зможуть отримувати додаткову послугу – відвідання оглядового майданчика. Вхід буде платним – 20 гривень. Тут одночасно зможуть перебувати 15-20 відвідувачів.

Як розповів Радіо Свобода історик, краєзнавець, екскурсовод Володимир Устинський, в історії Станіслава було чотири споруди ратуші: дерев’яна, що повністю згоріла під час пожежі, дерев’яно-кам’яна, згодом кам’яна, знищена під час Першої світової війни. Сучасна ратуша відбудована у 30-х роках минулого століття. Зроблена вона у формі хреста, її висота – 49,5 метра. За словами Устинського, це єдина в Європі цивільна споруда з позолоченим куполом – 199,5 грамів сусального золота.

У планах місцевої влади зробити у підвалах Ратуші ще один туристичний об’єкт: в’язницю ХVII століття, в якій тримали Олексу Довбуша.

Оглядовий майданчик на Ратуші запрацює з 24 серпня.

XS
SM
MD
LG