Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник: Сенцов і Кольченко не скаржаться на умови в російській тюрмі


Максим Буткевич
Максим Буткевич

Координатор українського проекту «Без кордонів» Максим Буткевич заявляє, що ув’язнені в Росії кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко не скаржаться на умови утримання і просять писати їм листи.

«Буквально кілька днів тому я отримав листа від Саші Кольченка. Він пояснює, що він робить, як йому живеться. Він пише, що фізичного насильства до нього не застосовують, проживання і харчування таке, яке можна очікувати від зони в Росії, в тих умовах, в яких він живе. Він дуже багато читає, він залишився собі вірним в цьому, він мені навів список – близько 15 книг, які він прочитав за останній час. Починаючи від Сервантеса і «Кобзаря» і закінчуючи книгами з соціальної психології з тієї бібліотеки, яка є в зоні, де він перебуває. Звичайно ж, психологічно і фізично це дуже непрості умови», – заявив Буткевич в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Олег теж, наскільки я знаю, намагається триматися молодцем, і там все добре, але це зона. Причому, нагадаю, це зона суворого режиму. У Саші Кольченка 10 років, у Олега – 20», – додав правозахисник.

Буткевич закликав усіх українців писати кримським в’язням, заявивши, що листи для ув’язнених Сенцова і Кольченка – єдине джерело інформації про те, що відбувається в навколишньому світі.

Раніше писати листи Сенцову і Кольченку закликала міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні. Про це ж говорив і звільнений з російської в’язниці кримчанин Геннадій Афанасьєв.

Одними з перших кримськими в’язнями, які отримали в Росії реальні терміни ув’язнення, стали Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Російське слідство звинуватило кримчан у тероризмі.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова, українського кінорежисера з Сімферополя до 20 років суворого режиму. Спільником Сенцова російські слідчі зробили кримського активіста Олександра Кольченка, якого засудили до 10 років колонії суворого режиму.

Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнав. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованим.

25 серпня в Києві на Поштовій площі біля Річкового вокзалу планують провести акцію до річниці ув’язнення кримчан. На заході активісти закликатимуть до звільнення Сенцова і Кольченка.

XS
SM
MD
LG