Доступність посилання

ТОП новини

На суді у справі «Хізб ут-Тахрір» 31 серпня заслухають останнє слово обвинувачених


Суд у справі «Хізб ут-Тахрір» у російському Ростові-на-Дону проти чотирьох кримських мусульман на засіданні 31 серпня заслухає останнє слово обвинувачених, заявляє захист.

Рішення перенести засідання ухвалив суддя, закриваючи суд 25 серпня.

31 серпня продовжаться дебати сторін – виступить адвокат одного із підсудних Руслана Зейтуллаєва Еміль Курбедінов. Захист допускає, що цього ж дня обвинувачені встигнуть виступити з останнім словом.

Напередодні під час дебатів адвокати обвинувачених – Рустема Ваітова і Ферата Сайфуллаєва – попросили для своїх підзахисних виправдальні вироки, назвавши всі звинувачення «необґрунтованими і недоведеними».

Суд над Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Ваітовим, Нурі Примовим і Фератом Сайфуллаєвим почався в червні. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі і звинувачують в участі в ісламській організації «Хізб ут-Тахрір». У травні їм продовжили арешт до жовтня.

Російський прокурор зажадав для Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в створенні осередку забороненої в Росії організації, 17 років колонії суворого режиму, для Рустема Ваітова і Нурі Примова – по сім років виправної колонії загального режиму, для Ферата Сайфуллаєва – вісім років також у виправній колонії загального режиму.

Сайфуллаєв, Ваїтов, Примов і Зейтуллаєв не визнають свою провину. Правозахисний центр «Меморіал» раніше визнав їх політичними в’язнями.

«Хізб ут-Тахрір» визнана в Росії терористичною організацією. В анексованому Росією Криму на даний момент за звинуваченням в участі у цій організації затримали 14 осіб. Меджліс і правозахисники заявляють про політичний характер переслідування кримських мусульман і неодноразово висловлювали сумнів в обґрунтованості заборони «Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG