Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін вимагатиме звільнення Умерова на зустрічі ОБСЄ – МЗС


Мар’яна Беца на акції у Києві, 26 серпня 2016 року
Мар’яна Беца на акції у Києві, 26 серпня 2016 року

На зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ наступного тижня, голова МЗС України Павло Клімкін закличе посилити тиск на Росію задля звільнення політичних в’язнів.

«У рамках ОБСЄ відбудеться неформальний захід п’ятдесяти семи країн-учасниць ОБСЄ. Ім’я Ільмі Умерова звучатиме першим. Ми будемо розповідати й далі про всіх політичних в’язнів у Росії й окупованому Криму, які страждають від репресивної російської машини. Ми закликаємо всіх негайно зупинити будь-які репресії проти кримських татар, етнічних українців в окупованому Криму. Ми закликаємо Росію зупинити вбивство Ільмі Умерова. Ми закликаємо Росію дати належну медичну допомогу Ільмі Умерову. Ми закликаємо Росію залишити Україну, залишити Крим», – сказала речниця українського МЗС Мар’яна Беца 26 серпня під час акції на підтримку Ільмі Умерова у Києві.

У травні цього року російська ФСБ порушила кримінальну справу щодо Умерова за статтею «сепаратизм». Підконтрольна Кремлю прокурор Криму Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

У МЗС України занепокоєні станом здоров’я Ільмі Умерова і вимагають від Росії та чинної влади Криму негайно припинити каральні методи.

Стан здоров’я Умерова погіршився 11 серпня під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду швидкої допомоги і проведених кардіографічних досліджень Умерова забрали до лікарні з підозрою на інфаркт. Попри його стан здоров’я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює утримання Ільмі Умерова в психіатричній лікарні як тортури. Ще один адвокат Умерова, Микола Полозов, повідомив, що захист подав заяви до низки інстанцій. У документах наголошується, що заступник голови Меджлісу незаконного поміщений на експертизу.

Заяви подані на ім’я Генпрокурора Росії Юрія Чайки, директора ФСБ Олександра Бортнікова, уповноваженого з прав людини у Російській Федерації Тетяни Москалькової.

XS
SM
MD
LG