Доступність посилання

ТОП новини

Україна сама не впорається з ситуацією у Криму і на Донбасі – Катамадзе


Ґріґол Катамадзе
Ґріґол Катамадзе

Для вирішення збройного конфлікту на Донбасі та деокупації Криму Україні потрібна міжнародна підтримка, заявив президент Асоціації платників податків України, колишній посол Грузії в Україні Ґріґол Катамадзе в ефірі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Без спільних зусиль одна Україна цю проблему не вирішить. Коли ми говоримо про миротворців, миротворці, які були в Абхазії й Південній Осетії, так звані, начебто називалися миротворцями країн СНД. Але там жодного представника з іншої республіки країн-учасниць СНД не було. Це були типово російські війська», – зазначив Катамадзе.

За його словами, вирішення збройного конфлікту на Донбасі можливе за участі миротворчих сил ООН. При цьому, на думку колишнього посла Грузії в Україні, миротворчий контингент не повинен складатися виключно з російських військовослужбовців.

«Коли мова йде про миротворців ООН, якщо це можливо вирішити, щоб Рада безпеки ООН направила контингент, це не повинні бути російські військовослужбовці», – наголошує Катамадзе.

Південна Осетія й Республіка Абхазія – сепаратистські регіони Грузії, які світова спільнота не визнає.

На початку 2008 року відбулося зростання напруження у зоні південноосетинського конфлікту, а також у відносинах між Росією і Грузією.

8 серпня 2008 року президент Росії Дмитро Медведєв оголосив про початок «операції з примусу до миру», і до регіону були введені російські війська. Грузія зазнала воєнної поразки й на кілька тижнів втратила контроль над значними територіями і стратегічними пунктами.

26 серпня 2008 року президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії й Південної Осетії. Їхню незалежність, крім Росії, визнали Венесуела, Нікарагуа, Наару й Вануату. Грузія у відповідь на рішення Росії розірвала дипломатичні відносини з Москвою й оголосила Абхазію й Південну Осетію окупованими територіями.

У 2014 році Росія анексувала український Крим. Київ і Захід не визнають цього і вважають надалі півострів українською територією.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG