Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Словаччини: санкції проти Росії не досягли своєї мети


Словацький прем’єр Роберт Фіцо
Словацький прем’єр Роберт Фіцо

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважає, що санкції, запроваджені Євросоюзом проти Росії через її дії щодо України, не досягли своєї мети. Про це він заявив після зустрічі, яку мав цього тижня в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, передає словацька газета Pravda.

«Я вважаю, що прийшов час поставитися до цієї теми досить раціонально і заявити, що санкції завдають шкоди як Євросоюзу, так і Російській Федерації. Вони абсолютно нічого не принесли в тих чутливих сферах, на які мали вплинути», – вказав словацький прем’єр.

Фіцо вказав, що як держава-член ЄС Словаччина виконує взяті на себе зобов’язання, але його особиста думка з питання санкцій «добре відома».

Словаччина нині головує в ЄС, і прийматиме наступного тижня зустріч міністрів закордонних справ об’єднання, на якій обговорюватиметься й питання санкцій проти Росії. Словаччина імпортує майже весь газ і нафту з Росії, а також отримує з цієї країни ядерне паливо для своїх двох атомних електростанцій. До Росії Словаччина експортує автомобілі багатьох європейських марок.

Подібну до позиції Фіцо думку нині має влада Угорщини. Президент Чехії Мілош Земан також неодноразово закликав до припинення санкцій.

ЄС у кілька етапів, починаючи з 2014 року, запровадив щодо Москви санкції через її агресивну політику щодо України – анексію Криму та підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Ці санкції неодноразово продовжувалися, а дія найчутливішого для російської економіки їхнього пакетузакінчується в січні 2017 року.

XS
SM
MD
LG