Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині горіла унікальна пам’ятка археології


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На Дніпропетровщині у селі Межиріч Павлоградського району горів Мавринський майдан – унікальна пам’ятка археології. Інформацію про це підтвердили в ДСНС у Павлоградському районі.

За інформацію відомства, для ліквідації пожежі місцеві жителі викликали рятувальників.

Водночас жителі села розповідають, що побоювались, що вогонь дійде й до населеного пункту. За їхніми словами, наразі майдан виглядає чорним, рослинність на ньому повністю вигоріла. Площу сухостою, знищеного вогнем, місцеві жителі оцінюють в десятки гектарів. Вони підозрюють підпал.

У Павлоградському міському відділі поліції у вівторок Радіо Свобода повідомили, що постраждалих унаслідок пожежі немає. Причину, з якої сталась пожежа, поки не назвали.

За даними істориків, неподалік від міста Павлоград, у степу, є загадкове, за припущеннями науковців, рукотворне скупчення низин та пагорбів, що мають назву Мавринський майдан. З висоти пташиного польоту воно нагадує фігуру краба або павука. Майдан за своєю формою – це геометрично правильний зрізаний конус з отворами, які спрямовані чітко на схід, захід та південь. Вчені припускають, що утворенню понад 5 тисяч років. За однією з версій, це давній язичницький храм, місце для жертвоприношень, а також своєрідна обсерваторія. За іншими версіями, тут був спостережний пункт запорозьких козаків або ж місце для вироблення селітри.

Мавринський майдан позначений спеціальним знаком як пам’ятка археології, котра охороняється державою.

XS
SM
MD
LG