Доступність посилання

ТОП новини

Російську владу дратує міжнародний резонанс навколо справи Умерова – дочка


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Російську владу дратує міжнародний резонанс, який виник через тримання в психіатричній клініці заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і через усю справу проти цього громадянина України. Про це написала ввечері 31 серпня у Facebook дочка Ільмі Умерова – Айше.

Вона повідомила у Facebook, що 31 серпня, на 14-й день незаконного тримання, Умерова відвідала Людмила Лубіна – кримська представниця російського омбудсмена Тетяни Москалькової. Так російська влада відреагувала на звернення українського омбудсмена Валерії Лутковської з проханням організувати перевірку умов перебування Умерова в клініці й стану його здоров’я.

«Лубіна не бачила у відділенні нічого, крім двору, їй не провели також екскурсію по палатах і туалетах відділення. Але на підставі того, що розповіли їй лікарі, звіт начальству напишуть чудовий, без сумнівів», – вказала Айше Умерова.

Російська влада анексованого Криму висунула проти Умерова обвинувачення в закликах до сепаратизму у травні. Приводом стало інтерв’ю телеканалу ATR, в якому заступник голови Меджлісу заявив про необхідність посилення санкцій проти Росії за анексію Криму.

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. У 59-річного Ільмі Умерова цукровий діабет, хвороба Паркінсона, йому була проведена операція на серці. Україна, Євросоюз, міжнародні правозахисні організації закликали Росію звільнити Умерова. 31 серпня до цих закликів приєдналася також Велика Британія.

XS
SM
MD
LG