Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка: на Донбас прибули російські телеканали, бойовики готують провокації


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 31 серпня 2016 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 31 серпня 2016 року

У зоні конфлікту на сході України з початку дня 1 вересня бойовики зменшили кількість обстрілів, однак активізували діяльність, спрямовану на дискредитацію українських військових, заявляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«З цією метою російське окупаційне командування планує провокаційні дії проти сил АТО шляхом здійснення артилерійських обстрілів наших позицій, а також імітації діяльності «українських диверсантів» на донецькому, маріупольському і новоайдарському напрямках. Для відеофіксації «порушення українською стороною режиму тиші» на передові позиції російських окупаційних військ вже прибули журналісти російських телевізійних каналів НТВ, «Россия-24», Life News, «Звезда», – мовиться в повідомленні ГУР.

Крім того, за інформацією розвідки, режим припинення вогню використовується бойовиками для посилення своїх позицій.

Як заявили в ГУР, українська сторона надала представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ інформацію про наявність мінометів, танків, артилерійських систем калібром понад 100 міліметрів і 122-міліметрових реактивних систем залпового вогню «Град» у районах населених пунктів Горлівка, Ясинувата, Землянки, Донецьк, Бойківське (колишнє Тельманове), Хрещатицьке (колишнє Красноармійське), Верхньошироківське (колишній Октябр), Безіменне.

Станом на 9:00 1 вересня, за даними міністра оборони України Степана Полторака, у зоні бойових дій на Донбасі українські військові не зафіксували жодного обстрілу своїх позицій із боку підтримуваних Росією сепаратистів.

«Мені кожні 15 хвилин прибуває інформація щодо ситуації на сході України. Я сьогодні зранку був приємно вражений: на 9:00, починаючи з 0:00, у нас немає жодного обстрілу», – заявив Полторак в ефірі телеканалу «112. Україна».

Про відсутність обстрілів заявили і бойовики з угруповання «ДНР» на Донеччині. Водночас сепаратисти з угруповання «ЛНР» на Луганщині заявляють, що українські військові дотримувалися перемир’я «лише протягом години». Вони заявили про обстріл своїх позицій у селі Калинівка після півночі 1 вересня.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені.

XS
SM
MD
LG