Доступність посилання

ТОП новини

У Росії згадують жертв трагедії в Беслані


Під час жалобних заходів у Беслані, 1 вересня 2016 року
Під час жалобних заходів у Беслані, 1 вересня 2016 року

Близько двох тисяч людей прийшли сьогодні до школи № 1 у російському Беслані, щоб вшанувати пам’ять загиблих 12 років тому в результаті теракту й операції звільнення заручників.

Жалобні заходи, які будуть проходити до 3 вересня, почалися сьогодні вранці з удару дзвону, розташованого в шкільному дворі. На збережених стінах зруйнованого шкільного спортзалу висять фотографії загиблих, до них сьогодні несуть квіти, вінки, м’які іграшки і воду, якої не вистачало заручникам.

Згадувати загиблих у бесланській трагедії будуть також і в інших російських містах, зокрема Владикавказі, Москві, Санкт-Петербурзі.

1 вересня 2004 року в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів і вчителів школи № 1. Внаслідок нападу і подальшого штурму будівлі загинули 334 людини, 186 із них – діти, більше ніж 800 були поранені.

У липні минулого року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі взяв до провадження скаргу частини заявників, потерпілих від захоплення заручників у Беслані.

Взята до розгляду ЄСПЛ справа називається «Тагаєва та інші проти Росії». Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд. Позивачі в своєму позові вказували, що російська влада не гарантувала їхню безпеку і непропорційно застосувала силу в перебігу операції звільнення заручників.

XS
SM
MD
LG