Доступність посилання

ТОП новини

Минулого року в Чехії найактивнішими були російські і китайські шпигуни – звіт


Russia -- A screen-grab of a film with a spy arrested, undated
Russia -- A screen-grab of a film with a spy arrested, undated

Минулого, 2015 року в Чехії найактивніше працювали шпигуни з Росії й Китаю, мовиться у звіті, який оприлюднила чеська контррозвідка BIS – Служба безпеки і розвідки.

Зокрема, як зазначено у щорічному звіті, «китайські дипломатичні, розвідувальні та економічні установи зосередились на використанні успіхів попереднього року, продовжуючи інтенсивно розширювати і культивувати впливові китайські і прокитайські інфраструктури в чеській політиці та економіці».

Натомість «російськими пріоритетами у 2015 році були операції, які проводились у межах інформаційної війни в контексті української та сирійської криз, а також політична, науково-технічна та економічна розвідка», мовиться у звіті.

Як зазначено в документі, в контексті української, а згодом сирійської кризи Росія ставила акцент на інформаційні операції в контексті нетрадиційної (гібридної, неоднозначної, асиметричної чи таємної) війни».

Зокрема, серед головних цілей російської розвідки в Чехії було «пошкодження іміджу України та її міжнародна ізоляція (шляхом втягування чеських громадян і організацій до приховано керованих Росією впливових операцій в Україні чи проти неї)».

Минулого року, як і попередніми роками, наголошується у звіті, серед іноземних розвідувальних служб, що діяли в Чехії, домінували російські агенти. «Значна частина російських розвідників працювала під дипломатичним прикриттям російського посольства, яке й надалі залишається непропорційно численним порівняно з іншими дипломатичними представництвами, включно з представництвами таких великих держав, як США чи КНР», мовиться у звіті.

У 2015 році чеська чеська контррозвідка «не зареєструвала жодних помітних дій розвідувальних служб із інших країн колишнього Радянського Союзу чи своїх партнерських розвідувальних служб».

Діяльність російських розвідувальних служб та інституцій впливу щороку займає значне місце у звітах BIS.

XS
SM
MD
LG