Доступність посилання

ТОП новини

Військові повідомили про шість зривів нового перемир’я


Ukraine – Military badge of ukrainian army
Ukraine – Military badge of ukrainian army

У прес-центрі штабу антитерористичної операції, що триває на частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ, повідомили, що запроваджений опівночі новий «режим тиші» в районі проведення АТО протримався тільки до 10-ї години.

Відтак загалом за час від півночі до 18-ї години «незаконні збройні формування 6 разів відкривали вогонь по позиціях Збройних сил України», заявив речник АТО Іван Ареф’єв.

«Збройні сили України на провокації не відповідають, вогонь у відповідь не відкривають і виконують наказ президента України, верховного головнокомандувача Збройних сил України та неухильно дотримуються мінських угод», – запевнив він.

Речник також повторив повідомлення Головного управління розвідки, що, за оперативною інформацією, «на передових позиціях незаконних збройних формувань перебували журналісти російських телевізійних каналів для можливої фіксації «порушення українською стороною режиму тиші».

За словами Ареф’єва, після 10-ї години ранку було зафіксовано неприцільну стрільбу з кулемета великого калібру в напрямку селища Луганське, а з 12-ї години почала надходити інформація про застосування станкових протитанкових гранатометів по Троїцькому та Невельському, а захисників Авдіївки обстріляли з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї (все на донецькому напрямку).

Раніше в четвер президент України Петро Порошенко заявляв, що станом по 12-й годині дня режим припинення вогню дотримувався.

Донецькі сепаратисти своїх заяв про становище на фронті в четвер не подавали, за винятком твердження про те, що під вечір унаслідок пострілу снайпера з боку вільної частини України був поранений «мирний мешканець» на західній околиці окупованого Донецька. Вони ще зранку підтверджували, що протягом ночі й ранку не зазнавали обстрілів із боку українських військ.

Луганські сепаратисти, зі свого боку, ще зранку стверджували, що українські силовики витримали режим припинення вогню менш ніж годину і обстріляли їхні позиції невдовзі по півночі, а загалом за ніч і ранок здійснили чотири обстріли їхніх позицій. Пізніших заяв про це вони не робили.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені.

Чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня.

XS
SM
MD
LG