Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Путін заявив, що хоче знайти з Японією вирішення проблеми Курильських островів


2010 рік: Дмитро Медведєв, на той час президент Росії, на острові Кунашир, одному зі спірних. У бік Японії досі дивляться старі гармати
2010 рік: Дмитро Медведєв, на той час президент Росії, на острові Кунашир, одному зі спірних. У бік Японії досі дивляться старі гармати

Президент Росії Володимир Путін заявив, що «дуже хотів би з японськими друзями» знайти вирішення проблеми укладення мирного договору з Японією і пов’язаного з цим питання про належність спірних Південних Курильських островів.

Але, заявив він в оприлюдненому прес-службою Кремля інтерв’ю агентству «Блумберґ», «ми не торгуємо територіями» – у відповідь на запитання, чи в перебігу майбутньої зустрічі президента Росії і прем’єр-міністра Японії Москва не віддасть один із цих островів в обмін на серйозну економічну співпрацю і її нарощування.

За словами Путіна, зараз японські партнери висловили бажання повернутися до обговорення цієї теми, але «не йдеться про якийсь обмін, про якийсь продаж – ідеться про пошук рішення, за якого жодна зі сторін не буде відчувати, що зазнала втрати, жодна зі сторін не буде відчувати, ні що вона виграла, ні що програла».

Путін і Абе, як планують, мають зустрітися в перебігу економічного форуму, що відбувається у Владивостоці на Далекому Сході Росії.

Проблема Південних Курил, як їх називають у Росії, чи Північних територій, за термінологією Японії, псує відносини двох країн від закінчення Другої світової війни, коли ці території – три більші острови і групу менших – разом із усіма Курильськими островами відібрав собі тодішній Радянський Союз за міжнародним повоєнним договором. Японія не визнала цієї анексії, бо вважає, що ці острови не є частиною Курил і відтак за тим договором не мали відходити до СРСР.

1956 року обидві сторони підписали декларацію, в якій ішлося про те, що після підписання мирного договору, якого між ними після війни досі немає, частина цих територій має бути повернена Японії. Але в Токіо не погоджуються на такий компроміс і вимагають згоди на повернення всіх цих островів як передумову укладення мирної угоди.

XS
SM
MD
LG