Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники висловили сумнів у поліпшенні в Узбекистані після Карімова


Іслам Карімов, архівне фото
Іслам Карімов, архівне фото

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що «репресивний режим» в Узбекистані навряд чи зміниться після смерті президента країни Іслама Карімова.

Як заявив заступник директора організації у справах Європи й Середньої Азії Денис Кривошеєв, наступник Карімова після його смерті, найімовірніше, буде належати до кола найбільш наближених до нього осіб, де «ніколи не терпіли інакодумства».

Протягом 27-річного правування Карімова права і свободи глибоко зневажалися, будь-яке інакодумство жорстоко придушувалися, тортури й позасудові затримання стали невід’ємною частиною системи правосуддя країни», – мовиться в заяві правозахисників.

У ній наголошено, що «те, що залишилося від правосуддя у країні, буде потребувати глибоких політичних змін і нового, принципового підходу з боку міжнародних партнерів Узбекистану, чого цілком бракувало останніми роками».

В Узбекистані в оголошеній уранці офіційній заяві, першій за багато днів про стан Карімова, йшлося про те, що його стан після зазнаного інсульту різко погіршився і вважається критичним. Під чутки, непідтверджені, але й не заперечені, що Карімов помер і буде похований у його рідному місті Самарканді, в цьому місті дійсно без пояснень тривають авральні будівельні роботи і приготування до масової акції, зокрема й біля цвинтаря. За повідомленнями, до Самарканда прибув прем’єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзійоєв.

Будівельні роботи біля мечеті Хазрет-Хизр неподалік цвинтаря, Самарканд, 2 вересня 2016 року
Будівельні роботи біля мечеті Хазрет-Хизр неподалік цвинтаря, Самарканд, 2 вересня 2016 року

У Туреччині прем’єр-міністр Біналі Йилдирим на засіданні уряду, яке транслювали на турецькому телебаченні, повідомив, що президент Узбекистану Іслам Карімов помер. «Хай буде з ним Боже благословення, і ми в Туреччині поділяємо біль і сум узбецького народу», – сказав він.

На перекритих вулицях Самарканда фарбують бордюри, 2 вересня 2016 року
На перекритих вулицях Самарканда фарбують бордюри, 2 вересня 2016 року

Раніше у п’ятницю про смерть Карімова повідомило агентство «Ройтерз». Воно при цьому послалося на три різні «дипломатичні джерела».

Ніяких підтверджень, як і заперечень, цих заяв наразі немає.

Тим часом президент сусіднього Казахстану Нурсултан Назарбаєв, що перебував із візитом у Китаї, достроково перервав свій візит і вилетів звідти до Узбекистану.

XS
SM
MD
LG