Доступність посилання

ТОП новини

Українські депутати закликали лідерів «Групи двадцяти» спонукати Росію звільнити Умерова


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Група народних депутатів України на чолі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм закликала лідерів «Групи двадцяти» спонукати Росію звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та всіх інших українських політичних в’язнів у Росії та окупованому Криму.

Про це йдеться у листі, який підписали Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Марія Іонова, АндрійТетерук, Ганна Гопко, Ірина Луценко та інші. Текст документа оприлюднив директор Департаменту політики і комунікацій Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв у Facebook.

За його словами, листа доправлено посольствами України до офісів лідерів країн «Групи двадцяти».

У Києві та багатьох інших містах світу 3 вересня відбулися акції на підтримку переслідуваного в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Сам Умеров напередодні звернувся із закликом підтримати також інших політв`язнів Кремля.

ФСБ Росії затримала Умерова в Бахчисараї 12 травня. Проти Ільмі Умерова російські силові органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в анексованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало зле. Лікарі шпиталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. До психлікарні його перевезли 18 серпня. Засідання лікарської комісії, яка зробить висновок судово-психіатричної експертизи, призначене на 7 вересня.

Захист Ільмі Умерова очікує, що вже наступного тижня надійде відповідь на клопотання про переведення Умерова на лікування в кардіологічне відділення. Родина заявляє про тяжкий стан його здоров’я.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.

XS
SM
MD
LG