Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявив, що ще не вирішив, чи буде балотуватися на четвертий термін 2018 року


Володимир Путін (л) під час інтерв’ю агентству «Блумберґ», Владивосток, 1 вересня 2016 року
Володимир Путін (л) під час інтерв’ю агентству «Блумберґ», Владивосток, 1 вересня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що ще не вирішив, чи буде балотуватися знову на президентських виборах 2018 року.

Як заявив 63-річний російський керівник в інтерв’ю агентству «Блумберґ», повний текст якого оприлюднили і саме агентство, і Кремль, треба спершу пройти майбутні парламентські вибори в Росії (вони відбудуться цього місяця – ред.), подивитися на результат, а тоді ще лишиться майже два роки, щоб вирішувати «плани і завдання, які ми перед собою ставили».

«Залежно від вирішення цих завдань потім подивимося, як організувати кампанію президентських виборів 2018 року і хто має взяти в ній участь. Я ще нічого для себе не вирішив», – сказав Путін в інтерв’ю, що було записане ще в минулий четвер.

Він ухилився від прямої відповіді на запитання, чи має стратегію відходу від влади, і уявлення про те, як він залишить владу.

А на запитання про те, що недавно Путін просунув по службі декого зі своїх «охоронців і схожих людей» і чи не з цієї сфери може прийти новий лідер Росії, виходець із молодшого покоління, президент Росії сказав: «Так, звичайно, я виходжу з того, що майбутній лідер має бути досить молодою людиною…»

Після перепитування, чи йдеться про таку людину, як Олексій Дюмін, президент продовжив: «…але зрілою. Що ж до представників різних спецслужб, збройних сил – ніякої новизни тут немає».

У кремлівській версії тексту інтерв’ю згадку про Дюміна вирізали. Олексій Дюмін, 44-річний генерал-лейтенант, донедавна заступник міністра оборони Росії, нині виконує обов’язки губернатора Тульської області. У російській пресі лунали спекуляції, що Путін може готувати Дюміна собі в наступники. Дюмін також відомий тим, що на одній із попередніх посад командувача Сил спеціальних операцій Росії керував 2014 року операцією захоплення Криму. Перед тим він також був заступником начальника управління служби безпеки президента Росії, а ще раніше, в часи, коли Путін очолював уряд Росії, був його особистим ад’ютантом.

Сам Володимир Путін теж є вихідцем зі спецслужб. Він фактично керує Росією з 2000 року, з того 12 років на посаді президента, на якій він нині перебуває третій термін, і 4 роки як прем’єр-міністр за офіційного президента Дмитра Медведєва. Перші два терміни, у 2000–2008 роках, за тодішнім законодавством, були чотирирічні. Після чотирирічної перерви на посаді голови уряду через те, що конституція Росії забороняє більш ніж два президентські терміни поспіль, 2012 року Путін був обраний на третій, тепер уже семирічний термін, і має право балотуватися на чергові сім років і на наступних виборах 2018 року.

XS
SM
MD
LG